Ga door naar hoofdinhoud

Interventies

De interventies zijn gericht op het verminderen van risicofactoren voor vallen. Een effectieve valpreventie-aanpak bevat altijd een valpreventieve beweeginterventie. Deze interventie heeft de sterkste bewijskracht dat het effectief het valrisico verlaagt. Een bewezen programma bestaat uit oefeningen voor balans en functionele training eventueel aangevuld met krachttraining. Aanvullend op de valpreventieve beweeginterventies worden interventies aangeboden die zijn bepaald tijdens de screening.

Hoe worden interventies uitgevoerd?

Het is wenselijk dat lokaal meerdere valpreventieve beweeginterventies beschikbaar zijn, zodat ouderen terecht kunnen bij een interventie die aansluit bij hun wensen en behoeften. Er zijn in Nederland drie valpreventieve beweeginterventies erkend: Vallen Verleden Tijd, In Balans en Otago. Kijk in de Keuzehulp om de juiste valpreventieve beweeginterventie te adviseren voor ouderen met een valrisico.

Valpreventieve beweeginterventie (monofactorieel)
Erkende valpreventieve beweeginterventies zijn het meest effectief. 
Ook als ze niet in combinatie met andere interventies worden aangeboden. 

Multifactoriële aanpak
Valpreventieve beweeginterventie aangevuld met advies op maat/overige 
interventies op basis van geïdentificeerde risicofactoren tijdens de screening. 

Een gecombineerde valpreventie interventie 
Een valpreventieve beweeginterventie gecombineerd met een andere 
interventie zoals voedingsadvies en stimulering van sociale contacten. Een voorbeeld hiervan is het erkende multidisciplinaire en integrale valpreventieprogramma Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM). TOM raakt aan verschillende GALA pijlers en is een voorbeeld hoe je als gemeente integraal aan meerdere thema’s binnen het GALA kunt werken. Zie hiervoor de infographic TOM een integrale aanpak binnen GALA.

Voorlichting 
Voorlichting over valpreventie en risicofactoren draagt bij aan de bewustwording en motivatie van ouderen. Voorlichting kan geïntegreerd worden in de screening (valanalyse) of in de erkende valpreventieve beweeginterventies. Ouderen met een laag risico krijgen, naast dat ze worden doorverwezen naar structureel sport- en beweegaanbod, ook voorlichting over valpreventie. Hier kunnen aparte bijeenkomsten voor worden georganiseerd zoals vitaliteitsbijeenkomsten. 

placeholder

Wie kan valpreventieve beweeginterventies aanbieden?

Geschoolde professionals zoals fysiotherapeuten en oefentherapeuten die opgeleid zijn in het geven van de valpreventieve beweeginterventies In Balans, Otago of Vallen Verleden Tijd. In Balans kan ook worden gegeven door MBVO-docenten of beweegleiders senioren. Begeleiding 
door een geschoolde professional is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de beweeginterventie veilig en met voldoende uitdaging uitgevoerd wordt. 

Op het moment worden voor In Balans en Otago alleen incompany-trainingen aangeboden.

Op de interactieve kaart vind je per gemeente en postcodegebied een overzicht van de professionals die gecertificeerd zijn om In Balans, Otago of Vallen Verleden Tijd te geven.

Wie financiert de valpreventieve beweeginterventies

Valpreventieve beweeginterventies kunnen op twee manieren worden gefinancierd: 

1. Via de SPUK middelen in het gemeentelijk domein: de valpreventieve beweeginterventies in het gemeentelijk domein zijn bedoeld voor ouderen met een matig of hoog valrisico zonder onderliggend en bijkomend lijden.
2. Via de zorgverzekering in het zorgdomein: de valpreventieve beweeginterventies in het zorgdomein zijn voor ouderen met een hoog valrisico en onderliggend en bijkomend lijden*.
*Zie de Q&A bij Interventies: hoe wordt bepaald of er sprake is van onderliggende en bijkomend lijden bij ouderen met een hoog valrisico.

Voor een goede inschatting van de kosten voor het organiseren van In Balans, Vallen Verleden Tijd, Otago of TOM kan je de voorbeeld begroting gebruiken. Met de inzet van In Balans als valpreventieve beweeginterventie kan ook Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) als gecombineerde interventie in zijn geheel uit de SPUK-gelden worden bekostigd. 

Heb je vragen over de voorwaarden en tarieven? VeiligheidNL is als onafhankelijk kenniscentrum niet betrokken bij het tot stand komen hiervan. We adviseren je contact op te nemen met de zorgverzekeraar.

Welke valpreventieve beweeginterventies worden vergoed vanuit de Zvw

Een valpreventieve beweeginterventie in het zorgdomein moet voldoen aan het beoordelingskader dat het Zorginstituut heeft gepubliceerd. VeiligheidNL heeft voor In Balans en Otago in een notitie uitgewerkt welke aanpassingen nodig zijn om te voldoen aan de criteria voor vergoeding vanuit de Zorgverzekering. Vallen Verleden Tijd wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en kan alleen aangeboden worden in het gemeentelijk domein.

Ouderen informeren over In Balans en Otago

Wil je ouderen informatie geven over het Otago of In Balans-programma? Gebruik dan onderstaande flyers. Je kunt ze downloaden, praktijkgegevens online in de pdf zetten en daarna zelf printen en uitdelen. De flyer legt uit wat het beweegprogramma inhoudt en wat het ouderen kan opleveren. 

Hoe verder?

Na afloop van een valpreventieve beweeginterventie is het essentieel dat de oudere geadviseerd en doorverwezen wordt naar structureel aanbod.

Bekijk de stappen van de Ketenaanpak

Terug naar het overzicht