Ga door naar hoofdinhoud
Valpreventie sport dames

Factsheet Beweeginterventies

Bewegen als sleutel tot valpreventie

Gerichte beweeginterventies kunnen valincidenten bij ouderen helpen voorkomen. Fysieke factoren zoals verstoorde balans, afwijkend looppatroon en verminderde spierkracht zijn beïnvloedbaar door oefening. Ze vergroten het vertrouwen in het eigen lichaam en verbeteren het vermogen om snel en adequaat te reageren op onverwachte situaties. Deze factsheet biedt inzicht in de effectiviteit, kenmerken en randvoorwaarden van valpreventieve beweeginterventies voor thuiswonende ouderen.

Wat werkt?

Onderzoek toont aan dat goed opgebouwde beweeginterventies het risico op vallen aanzienlijk kunnen verlagen. De beste resultaten worden behaald met interventies die uitdagende balansoefeningen en functionele training combineren, bij voorkeur drie keer per week, gedurende minimaal twaalf weken. Krachttraining kan ondersteunend zijn, maar is niet voldoende als hoofdactiviteit. Ook wandelen kan een waardevolle aanvulling zijn, mits het veilig gebeurt en in combinatie met balans- en functionele oefeningen. Deskundige begeleiding is belangrijk: de oefeningen moeten worden aangeboden door gezondheidsprofessionals of getrainde beweeginstructeurs. Zowel groepssessies als individuele trajecten zijn mogelijk, idealiter met thuisoefeningen als aanvulling. Om de effecten vast te houden, is het belangrijk dat ouderen ook na afloop van het programma blijven oefenen.

Factsheet Beweeginterventies

Factsheet Beweeginterventies
(pdf)

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder

Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.