Ga door naar hoofdinhoud
Blije oudere dame met handen in de lucht

Overzicht factsheets valpreventie

Onze factsheets bieden een overzicht van de nieuwste inzichten uit onderzoek en praktijk op diverse thema's binnen valpreventie. Ze maken informatie snel en gemakkelijk toegankelijk en geven een gestructureerd overzicht van de meest recente stand van zaken. Deze factsheets vormen de basis voor onze adviezen en interventies. Op deze pagina vind je, op alfabetische volgorde, de factsheets die we hebben samengesteld.

Factsheet Alcohol en valpreventie

Vallen is een multifactorieel probleem waarbij biologische, omgevings- en gedragsfactoren een rol spelen. Alcohol wordt vaak gezien als een belangrijke risicofactor voor vallen bij ouderen, omdat het zowel de fysieke coördinatie als de alertheid kan beïnvloeden. Deze factsheet geeft inzicht in de relatie tussen alcoholgebruik en valrisico bij 65-plussers.

Factsheet Beweeginterventies

Lichamelijke oefeningen zijn cruciaal voor valpreventie. Ouderen die regelmatig oefenen, vallen minder vaak. Begeleiding door een getrainde professional zorgt voor een veilige en effectieve uitvoering. Deze factsheet beschrijft de kenmerken en randvoorwaarden van effectieve valpreventieve beweeginterventies.

Factsheet Effectiviteit van heupbeschermers

De heupbeschermer is een maatregel om te voorkomen dat ouderen een heup breken bij een valpartij. Er is geen eenduidig wetenschappelijk bewijs dat heupbeschermers in de praktijk werken. Over de effectiviteit van een heupairbag is nog onvoldoende bekend. Je leest alles over onderzoek naar de effectiviteit van heupbeschermers in deze factsheet.

Factsheet Medicatie en vallen

Bij een complete aanpak van valpreventie is het goed om ook te kijken naar medicatie. Want sommige medicijnen verhogen het risico op vallen. Het kan zinvol zijn om het aantal medicijnen of de dosis te verlagen. Maar in de praktijk is dat vaak lastig: ouderen voelen weerstand, en ook artsen zijn er terughoudend in. Lees hier alles over in deze factsheet.

Factsheet Technologische innovaties in de Ketenaanpak Valpreventie

Voor valpreventie worden steeds vaker nieuwe technologieën gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die balansverstoringen meten. Ook zijn er digitale middelen die ouderen motiveren om te blijven bewegen. Dergelijke technologische innovaties bieden kansen om de ketenaanpak valpreventie efficiënter en beter uit te voeren. Je leest er alles over in deze factsheet.

Factsheet Valpreventie bij ouderen met dementie en cognitieve stoornissen

Bij ouderen met cognitieve stoornissen of dementie is het risico op een val ruim twee keer zo groot als bij leeftijdsgenoten zonder deze stoornissen. Cognitieve stoornissen zorgen niet alleen voor een verhoogd valrisico maar zijn ook van invloed op de manier waarop valpreventie activiteiten uitgevoerd worden. Deze factsheet geeft inzicht in de meest kansrijke interventies en aandachtspunten voor een succesvolle uitvoering.

Factsheet Valrisicosignalering

Ouderen met een verhoogd valrisico hebben vaak zelf niet door dat ze een grote kans lopen op een val. Het is daarom belangrijk dat professionals op tijd signaleren dat iemand een verhoogd risico heeft om te vallen. Hoe en wanneer signaleer je dat? Wie kan een verhoogd valrisico signaleren? En welke tools helpen daarbij? Dat lees je in deze factsheet.

Factsheet Voeding en valpreventie

Goede voeding kan bijdragen aan het voorkomen van een val bij ouderen. Screening op de voedingstoestand is daarom een relevant onderdeel van de valrisicobeoordeling. Voedingsinterventies kunnen een onderdeel zijn van een multifactoriële valpreventieve aanpak. In deze factsheet lees je daar alles over.

Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder

Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.