
Valpreventie
Factsheet Medicatie en vallen
Bij ouderen is medicatiegebruik een belangrijke risicofactor voor vallen, vooral bij het gebruik van psychotrope middelen (zoals benzodiazepines, antipsychotica en antidepressiva), bepaalde cardiovasculaire middelen en opioïden. Ook polyfarmacie speelt een valrisicoverhogende rol, met name wanneer meerdere valrisicoverhogende medicijnen gecombineerd worden. Deze factsheet biedt inzicht in welke medicatie risicovol is en hoe aanpassing van medicatie kan bijdragen aan het voorkomen van vallen.
Aandacht voor afbouw van medicatie
Het verminderen of stoppen van valrisicoverhogende medicatie kan het aantal valincidenten helpen verlagen. In de praktijk blijkt dit vaak lastig, onder andere door terughoudendheid bij zowel zorgverleners als ouderen. Toch adviseren richtlijnen om medicatiebeoordeling standaard op te nemen in een multifactoriële valrisicobeoordeling. Voor een succesvolle aanpak is goede samenwerking tussen huisarts, apotheker en andere betrokken zorgverleners belangrijk.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.