Ga door naar hoofdinhoud
Ik sta sterk, senioren aan dansen

Communicatietoolkit voor gemeenten 'Ik sta sterk'

Wist je dat jaarlijks zo’n één miljoen 65-plussers vallen? Gelukkig kunnen we vallen bij veel 65-plussers voorkomen. 'Ik sta sterk’, een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en VeiligheidNL helpt hierbij.

‘Ik sta sterk’ roept 65-plussers op om de online valrisicotest in te vullen die beschikbaar is op de website www.testjevalrisico.nl. De test bepaalt het valrisico en biedt tips voor vervolgstappen.

Onderstaande communicatietoolkit helpt om de mensen in jouw gemeente bewust te maken van valpreventie en hen aan te zetten om de valrisicotest in te vullen.

Voordat je van start gaat

Hieronder vind je het 'Ik sta sterk' communicatieplan en huisstijlhandboek. Hierin leggen we uit hoe je de communicatiemiddelen optimaal inzet, zodat je 65- plussers zo effectief mogelijk bereikt.

placeholder

Aan de slag met de toolkit!

Hieronder vind je de middelenmix om valpreventie onder de aandacht te brengen in jouw gemeente. De mogelijkheden zijn divers: van narrowcasting en social media video's tot posters en algemene beelden. Ook kunnen de middelen vaak aangepast worden naar de huisstijl van een gemeente.
Omdat elke 65- plusser anders is, is het belangrijk dat de middelen goed aansluiten bij de lokale doelgroep. Daarom bieden we per type middel verschillende opties.

Narrowcasting

Download hieronder diverse narrowcasting filmpjes (staand en liggend). Plaats de video's in de wachtkamers van fysiotherapiepraktijken, apotheken en huisartsenpraktijken.

placeholder

Flyers

Download hieronder verschillende flyers in A5 formaat met diverse beelden en boodschappen. De flyers kunnen verspreid worden op vitaliteitsmarkten, in de brievenbus van seniorenflats worden bezorgd, of neergelegd in openbare ruimtes zoals bibliotheken, zorgcentra en buurtcentra.

placeholder

Posters

Download hieronder diverse posters met uiteenlopende beelden en boodschappen. Hang de posters op bij vitaliteitsmarkten, lokale evenementen en in openbare ruimtes zoals bibliotheken, zorgcentra en buurtcentra.

placeholder

Social media posts

Download hieronder verschillende video's en single image posts voor social media. Goed om te weten: de filmpjes leverden in 2024 meer kliks op dan dan de single image posts.

placeholder

Wist je dat...

Wist je dat...

De middelen in de toolkit vaak aangepast kunnen worden naar de huisstijl van een gemeente? Zo kun je in veel gevallen zelf een logo toevoegen of de tekst van een middel aanpassen.

Algemene beelden

Download hieronder diverse algemene 'Ik sta sterk' beelden. Deze beelden kun je bijvoorbeeld gebruiken op de valpreventie pagina op de website van jouw gemeente.
Let op: de beelden mogen alleen in het kader van valpreventie worden gebruikt.

placeholder

Evenementmiddelen

Zoek je als gemeente of GGD naar een manier om het onderwerp valpreventie onder de aandacht te brengen? Onderstaand inspiratiedocument helpt je op weg om met een lokaal event 65- plussers te bereiken, hen bewust te maken én te motiveren om aan de slag te gaan met valpreventie.
Organiseer je een valpreventie- evenement? Maak dan gebruik van de middelen van ‘Ik sta sterk’! Hieronder kun je gemeente- specifieke middelen downloaden en aanpassen om jouw evenement of bijeenkomst in de eigen stijl aan te kondigen.

placeholder

Valrisicotest middelen

Het uiteindelijke doel van de publiekscommunicatie 'Ik sta sterk' is om 65-plussers aan te moedigen de valrisicotest in te vullen. Wanneer zij zich namelijk bewust zijn van hun valrisico, zijn ze meer gemotiveerd om actief aan valpreventie te werken. We hebben verschillende middelen ontwikkeld die 65-plussers ondersteunen richting die stap.

placeholder

Extra middelen

Op verzoek van verschillende gemeenten zijn er diverse extra middelen ontwikkeld, zoals busreclames en moving bilboards. Mis je nog iets in de toolkit? Laat het weten via gala@minvws.nl, dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.

VeiligheidNL heeft naar aanleiding van onderzoek drie profielen ouderen opgesteld. De communicatieaanpak is op basis van dit onderzoek ontwikkeld.
Wil je meer weten over de profielen? Ga dan naar de infographic.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder

Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.