Ga door naar hoofdinhoud
Valpreventie arm om oudere man

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. Wij zetten ons in om valletsel bij ouderen te verminderen door kennis uit de wetenschap te vertalen naar adviezen en hulpmiddelen voor de praktijk.

placeholder
112.000 65-plussers
belanden jaarlijks op de Spoedeisende Hulp na een val

Kennisaanbod

Ons doel is om valletsel bij ouderen te verminderen. Daarvoor vertalen we onze kennis over valongevallen naar praktijktoepassingen en voorlichtingsmaterialen voor (zorg)professionals. Ontdek hieronder ons uitgebreide kennisaanbod.

placeholder
Overig
Opleidingen valpreventie
Alle opleidingen om valletsels bij ouderen te verminderen staan op deze pagina
placeholder
Artikel
Overzicht valpreventieve beweeginterventies
Een valpreventieve beweeginterventie is de kern van een effectieve valpreventie aanpak. In Nederland zijn er 3 erkend door het RIVM
placeholder
Artikel
Veel gestelde vragen over de ketenaanpak valpreventie
Q&A over de nieuwe rol van gemeenten en GGD over het aanbieden van valpreventieprogramma's in hun gemeente.
Bekijk al het kennisaanbod

Aanpak en visie

Als expert op het gebied van valpreventie ondersteunen en activeren wij de belangrijkste (zorg)professionals en partners bij het voorkomen van letsel bij thuiswonende ouderen met een verhoogd valrisico. Dit doen we door het actief delen van kennis via verschillende kanalen en toepassingen.

Gezien de landelijke doelstelling in het GALA en de rol van de gemeente zal er specifiek aandacht gaan naar kennisoverdracht naar gemeenten. Hierbij wordt expliciet aandacht gegeven aan het verspreiden van de opgedane kennis over het voorkomen van vallen bij ouderen met beperkte gezondheidsvaardigheden en een kwetsbare sociaaleconomische positie en ouderen met cognitieve stoornissen en dementie.

Meer over onze visie
placeholder