Ga door naar hoofdinhoud
Valpreventie arm om oudere man

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het programma Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen door effectieve interventies te ontwikkelen en kennis en expertise te verspreiden. Daarnaast maken we ons sterk voor een meer structurele aanpak om de druk op de zorg en de stijgende zorgkosten te verminderen.

Werkwijze

Bij het opzetten en implementeren van valpreventieprogramma’s werken we nauw samen met beleidsmedewerkers bij gemeente en GGD, regionale/lokale zorg coördinatoren en zorgverzekeraars. Bij het signaleren en screenen van ouderen met een verhoogd valrisico spelen fysiotherapeuten, POH-ouderen, praktijkverpleegkundigen, wijkverpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers en apotheekmedewerkers een belangrijke rol. Op basis van de input van deze professionals kunnen we kennis en ervaring bundelen en omzetten naar effectieve valpreventieactiviteiten en interventies.

 

Hoe doen we dit

Ambitie

VeiligheidNL is de expert op het gebied van valpreventie. Die expertrol willen we verder uitbreiden en inzetten voor een structurele samenwerking. Aan een landelijke implementatie vanuit de overheid wordt gewerkt. Het is belangrijk dat dit effectief en efficiënt opgepakt wordt. Hierin willen wij als programma Valpreventie een essentiële rol pakken met onze kennis, expertise en een groot netwerk van partners. Een dergelijke beweging vraagt intensievere samenwerking met, en inzet van, diverse stakeholders en professionals en trek- en duwkracht. Vanuit het programma verkennen we hoe we deze beweging vorm en inhoud kunnen geven. Daarnaast willen we ons meer verdiepen in een effectieve en pragmatische valpreventie-aanpak voor ouderen met dementie en cognitieve stoornissen.

 

Ketenaanpak Valpreventie
placeholder

Meer weten?

Jolien Koopman is Programmamanager Valpreventie. Heb je vragen voor team Valpreventie? Neem dan contact op via dit formulier.
Neem contact op
Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder