Ga door naar hoofdinhoud
Valpreventie verzorger hand op oudere

Factsheet Valpreventie bij ouderen met dementie en cognitieve stoornissen

Ouderen met cognitieve stoornissen of dementie hebben een meer dan twee keer zo hoog risico om te vallen als leeftijdsgenoten zonder deze aandoeningen. De kans op ernstig letsel, vertraagd herstel en overlijden na een val is groter. Cognitieve beperkingen beïnvloeden het valrisico en de haalbaarheid en effectiviteit van valpreventie-interventies. Deze factsheet geeft inzicht in de relatie tussen cognitieve beperkingen en valrisico, en verkent welke interventies bij deze doelgroep werken.

Zorg op maat en betrokken begeleiding

Onderzoek toont aan dat beweegprogramma’s ook bij ouderen met cognitieve stoornissen of dementie uitvoerbaar zijn en kunnen bijdragen aan valreductie. Naast verbetering van fysieke functies, lijkt ook versterking van cognitieve functies, zoals aandacht en uitvoerende vaardigheden, een rol te spelen. Omdat deze ouderen vaak moeite hebben met het herkennen van omgevingsrisico’s, is ook ergotherapeutische ondersteuning relevant. Voor een succesvolle aanpak is maatwerk essentieel, met voldoende tijd, huisbezoeken, meer contactmomenten en actieve betrokkenheid van mantelzorgers. Een pragmatische aanpak is hierbij van belang, afgestemd op de individuele behoeften van de oudere en ondersteund door het klinisch inzicht van professionals. 

Meer over onderwerpen:

Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder

Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.