Ga door naar hoofdinhoud
Coole oudere dame

Voorlichting valpreventie voor ouderen

VeiligheidNL ontwikkelde verschillende communicatiematerialen om ouderen bewust te maken van hun valrisico’s en wat zij daar zelf aan kunnen doen. Gemeenten, GGD'en en (zorg) professionals kunnen deze inzetten bij het geven van voorlichting over valpreventie.

Opsporen valrisico

Door ouderen zelf
Kaart inschatting valrisico: ouderen weten door het volgen van een eenvoudig stroomschema of ze een verhoogd risico hebben om te vallen. Met tips over wat ze kunnen doen bij een laag of hoog valrisico. Deze kaart is ook te bestellen als drukwerk.

Professional samen met oudere
Valrisicotest met checklist: als professional kan je samen met een oudere de Valrisicotest doorlopen. Met het handige stroomschema en aanvullende vragen kan je eenvoudig inschatten of de oudere een laag, matig of hoog valrisico heeft en bijpassend advies geven. Bijvoorbeeld te gebruiken op Vitaliteitsbijeenkomsten. Deze kaart is ook te bestellen als drukwerk.

Valrisicofactoren en wat kan je er aan doen?

Folder Zo blijft u overeind en voorkomt u een val: naast bewustwording voor een val, staat het vol tips voor ouderen om zelf aan de gang te gaan met valpreventie. Deze folder is ook te bestellen als drukwerk. Ook is er een handige checklist die je kunt downloaden.
Presentatie Zo blijft u overeind: om voorlichting te geven aan ouderen over vitaal ouder worden.

Praatkaart risicofactoren: een eenvoudige, korte praatkaart die jij samen met ouderen kunt doorlopen. Zij kunnen deze kaart ook zelf gebruiken om zo hun valrisico te verlagen. Ook te bestellen als drukwerk.

Animaties over de verschillende risicofactoren: illustratief en leuk om naar te kijken!

Een video met vijf adviezen om gezond oud te worden en een val te voorkomen. Gericht op de doelgroep ouderen met een migratie-achtergrond. Beschikbaar met ondertiteling in verschillende talen. Versies: NederlandsArabischBerberTurks

Folder medicatie en vallen: met informatie over medicijnen die de kans op vallen verhogen en wat ouderen kunnen doen om die kans te verlagen

Flyer Hup in de benen: met zeven eenvoudige oefeningen die ouderen thuis kunnen doen.

Bewustwording valpreventie

Video's:
Ouderen vertellen over hun ervaringen met valpreventie. Dit kun je gebruiken om het gesprek te openen en weerstand weg te nemen. Succeservaringen van andere ouderen motiveert om te starten met valpreventie. 
Wil, Joke, Harvey en Betty vertellen, met beelden van deelname beweegprogramma
Betty en Joke vertellen...
Wil vertelt...
Harvey vertelt...
Hennie en Evert vertellen, inclusief kort interview met trainster In Balans

Spel en testje
Spel Dobbelfit: het spel helpt ouderen spelenderwijs om fit en vitaal te worden

De reactietest: een leuke online test om de reactiesnelheid te testen door te klikken op de muis als een plaatje verandert. Iedereen doet graag mee met zo'n eenvoudig testje. Het is een makkelijke manier om een gesprek te starten. 

Werving beweegprogramma's

Wil je ouderen werven voor of informatie geven over het Otago-oefenprogramma of In Balans? Gebruik dan onderstaande flyers. Je kunt ze downloaden, praktijkgegevens online in de pdf zetten en daarna zelf printen en uitdelen.

Flyer Otago

Flyer In Balans

Ouderen met dementie

Flyer Laat je naaste niet vallen: deze flyer is gemaakt voor mantelzorgers of ouderen met dementie zodat zij weten hoe ze een kans op een val verkleinen. Deze folder is ook te bestellen als drukwerk.

Valpreventie bij specifieke doelgroepen

Valpreventie bij specifieke doelgroepen

Ouderen met een lage SES en/of migratieachtergrond lopen mogelijk een hoger risico om te vallen. Samen met Pharos hebben we gekeken hoe valpreventie voor deze doelgroep verbeterd kan worden. We kwamen tot 7 werkbare elementen die ertoe bijdragen dat de interventies meer op maat zijn en hen beter bereiken.

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?

Meer over onderwerpen:

Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder