Ga door naar hoofdinhoud
lachende oude dame met bril

Valrisicotest met checklist

Hoe ouder je wordt, hoe groter het valrisico. Helaas zijn veel ouderen zich hier niet van bewust. Het is daarom belangrijk dat jij ouderen met een verhoogd valrisico signaleert en opspoort. Hoe je dat doet? Als professional kan je samen met een oudere de Valrisicotest doorlopen. Met het handige stroomschema en aanvullende vragen kan je eenvoudig inschatten of de oudere een laag, matig of hoog valrisico heeft en bijpassend advies geven.

Hoe kan de Valrisicotest ingezet worden?

Deze kun je uitdelen tijdens bijeenkomsten of gebruiken in een-op-een contact met ouderen. De oudere kan samen met een professional de stappen doorlopen om advies op maat te krijgen. De kaart kan bijvoorbeeld ingezet worden op de volgende momenten:

  • Tijdens een bijeenkomst zoals een welzijnsactiviteit of Vitaliteitsbijeenkomst/gezondheidsmarkt
  • Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst
  • Tijdens een huisbezoek
  • Tijdens een bezoek aan een (zorg)professional

Wie kan de Valrisicotest uitvoeren

De Valrisicotest kan uitgevoerd worden door een vrijwilliger, een professional uit het gemeentelijk domein (zoals welzijnsmedewerker of beweegprofessional) of zorgdomein (zoals fysiotherapeut, ergotherapeut of wijkverpleegkundige).

Waaruit bestaat de Valrisicotest

In stap 1 gaan de vragen over de valgeschiedenis, valangst en mobiliteitsstoornissen. Op basis van deze drie vragen kan snel worden ingeschat of er sprake is van een valrisico.
In stap 2 wordt de ernst van het valrisico beoordeeld. Aan de hand van enkele vragen kan worden ingeschat of er sprake is van een hoog valrisico.
In stap 3 wordt met de looptest beoordeeld of de mobiliteit van de oudere zodanig verstoord is dat sprake is van een matig valrisico. 

Instructie looptest: 

  • Neem de looptest af. Markeer een afstand van 4 meter. Om te voorkomen dat de persoon over een lijn gaat ‘koorddansen’, is het voldoende om het begin- en het eindpunt te markeren. Vraag de persoon om te lopen naar de eindmarkering. Meet met de stopwatch de tijd die de persoon nodig heeft om over de eindstreep te komen. De persoon mag twee pogingen doen. De beste poging gebruik je voor het bepalen van de tijd. Tijdens de test is het gebruik van een hulpmiddel voor lopen toegestaan. De uitslag schrijf je op de kaart.
  • Benodigdheden: meetlint, tape en stopwatch


Als laatste actie vul je het resultaat en het advies in op de kaart die je meegeeft aan de oudere. Gebruik daarbij de Keuzehulp en het Overzicht Valpreventieve Beweeginterventies

De Valrisicotest inclusief checklist en verwijzing kan je downloaden of bestellen als drukwerk.

Voor een goede beoordeling van het valrisico (laag, matig of hoog) is het belangrijk om de instructie bij de hand te houden.

Nieuw: online valrisicotest!

Nieuw: online valrisicotest!

Bepaal in 3 minuten of een oudere een laag, misschien matig of hoog valrisico heeft. En geef direct advies om de kans op een val zo klein mogelijk te maken. De nieuwe online valrisicotest kan gemakkelijk door ouderen zelf thuis worden ingevuld of samen met een (zorg)professional. Bijvoorbeeld bij een consult, huisbezoek, bezoek aan een wijkcentrum of vitaliteitsbijeenkomst. De vragen in de test zijn inhoudelijk te vergelijken met de vragen uit de eerdere (papieren) Valrisicotest. Om de test voor iedereen toegankelijk te maken is het taalgebruik aangepast. 

Valrisicotest met checklist (per 50 stuks)

6,50 excl. BTW en evt. verzendkosten

Verschil met kaart inschatting valrisico

Verschil met kaart inschatting valrisico

Met de Valrisicotest met checklist gaat een professional met een oudere in gesprek om te bepalen of er sprake is van een laag, matig of hoog valrisico en geeft een passend advies. Op de kaart inschatting valrisico staan drie vragen waarmee een oudere zelf kan bepalen of er sprake is van een laag of verhoogd valrisico. 

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder