Valpreventie
Folder: Zo blijft u overeind en voorkomt u een val
Wist je dat de meeste valongevallen bij ouderen thuis gebeuren? Valongevallen hebben soms vervelende gevolgen voor de zelfredzaamheid en kwaliteit van leven van ouderen. Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor hun conditie, gewoontes en woning(inrichting). Door ouderen bewust te maken van hun risico’s en wat ze hieraan kunnen doen, voorkom je valongevallen. Om je hierbij te helpen, heeft VeiligheidNL deze folder ontwikkeld: Zo blijft u overeind en voorkomt u een val.
Wat kunnen ouderen zelf doen om het risico van een val te verkleinen?
Ouderen willen zo lang mogelijk gezond blijven, zodat zij voor zichzelf kunnen blijven zorgen. Een val kan dit in gevaar brengen. Eén derde van alle 65-plussers komt jaarlijks ten val. Gelukkig kunnen ouderen zelf veel doen om het risico op een val te verminderen. Dit kan door aan de slag te gaan met hun conditie en door bijvoorbeeld in huis aanpassingen te doen die een val voorkomen. In de folder Zo blijft u overeind en voorkomt u een val staan tips voor cliënten om hier zelf mee aan de slag te gaan.
Zo blijft u overeind en voorkomt u een val
Een goed evenwicht is belangrijk, net als genoeg spierkracht. Bijvoorbeeld om op te staan uit een stoel, of om struikelen te voorkomen. Door het trainen van evenwicht en spierkracht voelt jouw cliënt zich zekerder en valt hij of zij minder snel. In de folder staan tips om meer te bewegen en twee eenvoudige oefeningen die jouw cliënten thuis kunnen doen.
Sommige medicijnen beïnvloeden de bloeddruk, het evenwicht of de hersenen. Het risico op vallen neemt toe bij gebruik van meerdere medicijnen tegelijk. Ook als je cliënt al lang dezelfde medicijnen gebruikt, kan hij of zij door deze medicijnen vallen. In de folder staat een lijst met medicijnen die de kans op vallen vergroten. Het is belangrijk om na te gaan of jouw cliënt deze medicatie gebruikt.
Wanneer je ouder wordt, verandert de behoefte aan voeding. Het is belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Zodat de botten stevig en de gewrichten soepel blijven en de spierkracht op peil blijft. In de folder staan tips voor jouw cliënt om goed en voedzaam te eten. Ook staat er informatie in over ouder worden en alcoholgebruik.
Goed kunnen zien is belangrijk voor een goede balans. Bij het ouder worden gaat het zicht helaas achteruit. Er zijn een aantal adviezen die je jouw cliënt kunt geven om het risico op een val te verkleinen. Zo is het belangrijk dat ouderen ieder jaar hun ogen laten meten bij een oogarts of optometrist. Daarnaast is het belangrijk dat er voldoende licht is in en om het huis.
Aandacht voor de keuze van schoenen en pantoffels is belangrijk. Een juist advies en een goede keuze kan het valrisico sterk verkleinen. Zolen moeten bijvoorbeeld niet te glad zijn, maar ook niet te stroef. En ze moeten een beetje meebuigen met de voeten. Ook door het aanpakken van voetproblemen, zoals ingegroeide teennagels of vervormingen van de tenen, kun je een val voorkomen.
In en om het huis van ouderen zijn vaak diverse risico’s aanwezig voor een val. Met een paar kleine aanpassingen kunnen jouw cliënten hun huis een stuk veiliger maken. Denk bijvoorbeeld aan het wegwerken van kabels en snoeren, de trap vrijhouden van spullen en het installeren van een handgreep bij het toilet.
Tip
Tip
Gebruik de checklist naast de folder zodat ouderen in één oogopslag zien wat zij nog kunnen doen om hun valrisico te verkleinen.
Zo blijft u overeind (per set van 20 stuks)
€ 26,50 excl. BTW en evt. verzendkosten
Brochures zijn vertaald in 4 talen
De brochures zijn ook vertaald in het Engels, Portugees, Turks en Arabisch. Ze zijn opgemaakt als pdf en in een versie om te laten drukken.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.