Ga door naar hoofdinhoud
Vrouw met earpods

Video: Zet je volumebegrenzer aan op je smartphone

Op de meeste smartphones zit een volumebegrenzer, die ervoor zorgt dat het volume altijd op een veilige stand blijft. De meeste, nieuwere smartphones hebben dit standaard aan staan. Maar als dat niet zo is, legt onderstaande video uit hoe je dit kunt aanpassen.

Veel jongeren luisteren elke dag een paar uur met hun koptelefoon of oortjes naar muziek, video’s of spelen games. Wanneer je luistert met een hoog geluidsvolume, kan dat schadelijk zijn voor het gehoor. Daarom is het belangrijk dat het volume op smartphone op een veilige stand wordt gezet. Onderstaande video geeft uitleg over de volumebegrenzer.

Apple of Android

Een volumebegrenzer stel je verschillend in voor een Apple iOS of Android apparaat.

Apple iOS

Ga naar:

  1. Instellingen
  2. Horen en Voelen
  3. Koptelefoonveiligheid
  4. Schuif "verminder harde geluiden" aan
  5. Check of het volume op 85 dB staat.

Dit is een veilige limiet. Pas deze volumelimiet dus niet naar boven aan. Deze mogelijkheid is er wel, maar dan stel je een limiet in die schadelijk kan zijn. 

Heb je een wat ouder Apple iOS apparaat? Ga dan naar:

  1. Instellingen
  2. Muziek
  3. Volumebegrenzing

Android

Ga naar:

  1. Instellingen
  2. Geluid en Trillen
  3. Volume
  4. Kies de drie bolletjes rechts bovenin
  5. Zet de limiet mediavolume ‘aan’.

De limiet staat standaard op 85 dB, een veilige limiet. Pas deze volumelimiet dus niet naar boven aan. Deze mogelijkheid is er wel, maar dan stel je een limiet in die schadelijk kan zijn. Dit is zichtbaar gemaakt doordat het balkje rood kleurt. In dit menuveld kun je ook een pincode instellen om je volume niet te overschrijden.

Overige besturingssystemen

Heb je een ander besturingssysteem of apparaat, kijk dan in de gebruiksaanwijzing hoe je de volumebegrenzer aanzet. Zit er geen volumebegrenzer op je telefoon of lukt het niet om deze in te stellen, zet het volume dan maximaal op 2/3 van de volumebalk.

Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder