Gehoorschadepreventie
Veilige koptelefoons en oortjes
Het dagelijks gebruik van online gamen, muziek luisteren of video’s kijken neemt toe. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van een koptelefoon of oortjes. Met een goede koptelefoon of goede oortjes sluiten de oren af voor geluid in je omgeving. Hierdoor hoeft het volume niet harder om geluiden van buitenaf te weren.
Wat is een goede keuze?
Koptelefoons en oortjes zijn er in heel veel soorten en maten. Voor beiden geldt dat het belangrijk is om te letten op de mate waarin de koptelefoon of de oortjes aansluiten op je oor. Als ze goed aansluiten, ‘lekt’ er zo min mogelijk geluid en hoef je het volume minder hard te zetten. Dit type koptelefoon en oortjes sluiten goed aan op je oor en zijn een goede keuze:
- ‘Over-ear’-koptelefoon: deze zitten helemaal om je oor heen en niet zo dicht op je trommelvlies, ze zijn er ook met volumebegrenzer;
- ‘In-ear’- oortjes: deze zijn van speciaal materiaal gemaakt, zodat ze je oren goed afsluiten. Maar let op: de oortjes zitten wel dicht op je trommelvlies. Let dus extra op dat je de muziek niet te hard zet.
Wil je nog minder omgevingsgeluiden horen, kies dan voor een koptelefoon of oortjes met noise-cancelling (dit is de beste optie). Tegenwoordig is er ook een koptelefoon die naast je oor op je hoofd zit. Deze werkt via trillingen door je hoofd waardoor de kans op schade heel klein is (ook een goede keuze).
Beter niet gebruiken
- ‘On-ear’-koptelefoons: deze zitten op je oor en niet over je oor, waardoor er veel geluid van buitenaf langskomt.
- Simpele, platte oortjes (vaak standaard meegeleverd) sluiten het oor niet goed af, waardoor je veel geluid van buitenaf hoort en het volume harder gaat zetten. Ook zitten deze oortjes dicht op het trommelvlies, waardoor ze extra schadelijk kunnen zijn.
Doe de oorcheck
VeiligheidNL raadt aan om je gehoor regelmatig te testen. Dat kan heel eenvoudig online, met de Oorcheck.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Gehoorschadepreventie
Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.