Gehoorschadepreventie
Alles over gehoor binnen de Gezonde School-aanpak
Met het programma Gezonde School stimuleren we scholen onder andere om structureel aandacht te besteden aan het gehoor van leerlingen en leerkrachten.
Doel
Het waarborgen van gezond gehoor op school, door het aanbieden van tools voor educatie, de schoolomgeving en beleid.
Doelgroep
Primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO.
Aanpak
Aan de hand van informatie, praktische tips en lesmateriaal besteden scholen via een Gezonde School-aanpak aandacht aan gehoorschade(preventie).
14 procent van de kinderen tussen de 9 en 11 jaar heeft last van beginnende gehoorschade. Gehoorschade is onomkeerbaar en kan de leerprestaties van kinderen negatief beïnvloeden. Het heeft daarmee een grote impact op het verdere leven van kinderen. Daarom doen we ons best om gehoorschade actief te voorkomen, zeker in een tijd waarin leerlingen veel en vaak media en koptelefoons gebruiken. VeiligheidNL stimuleert scholen om structureel aandacht te besteden aan het gehoor van leerlingen en leerkrachten, via de Gezonde School-aanpak.
Aan de slag
Geïnteresseerd in dit programma? Lees meer over Gezonde school en het gezondheidsthema’s Gehoor. Per onderwijstype wordt uitgelegd hoe een school aan de vier pijlers kan werken:Wat is Gezonde School?
Pijler educatie
Pijler Schoolomgeving
Pijler Signaleren
Pijler Beleid
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Gehoorschadepreventie
Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.