Gehoorschadepreventie
1 op 7 kinderen tussen 9 en 11 jaar heeft gehoorschade
Uit onderzoek van het Erasmus MC onder Nederlandse kinderen blijkt dat 14% van de kinderen tussen de 9 en 11 jaar gehoorschade heeft. In deze grote, meerjarige Generation R studie volgen zij duizenden kinderen van vroeg in moeders buik tot jongvolwassenschap. Bij iets meer dan 3.000 kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar zijn gehoortesten afgenomen.
Hoog risico op gehoorschade
“Ik schrik van dit hoge aantal kinderen met gehoorschade, op een leeftijd waar uitgaan en concert- of festivalbezoek nog niet eens aan de orde is”, aldus Saskia Kloet, Programmamanager Gezond Gehoor van VeiligheidNL. Uit de studie lijkt er een relatie te zijn met het gebruik van muziekspelers. Kinderen die muziekspelers gebruiken lopen een drie keer zo hoog risico op gehoorschade. Welk verband er precies is tussen de gehoorschade en het luisteren naar muziek via koptelefoons moet nader uitgezocht worden.
Wat kun je zelf doen
Gehoorschade door lawaai is onomkeerbaar en heeft levenslange gevolgen. Dat betekent dat het belangrijk is om dit zoveel mogelijk te voorkomen. De belangrijkste adviezen voor ouders in het tegengaan van gehoorschade bij hun kind:
- Zet de volumebegrenzer op de muziekspeler aan. Deze zorgt dat het geluid niet boven de 85 decibel uitkomt. Heb je een muziekspeler waar deze niet op zit? Beperk het volume tot twee derde van de volumebalk.
- Zorg voor een goede koptelefoon of oortjes. Een afsluitende koptelefoon die over de oren valt is het beste. Zo zitten deze minder dicht op het trommelvlies en het omgevingsgeluid wordt afgesloten waardoor je het volume minder hoog hoeft te zetten om de muziek goed te kunnen horen. Lees daar hier meer over.
- Maak afspraken over hoe lang achter elkaar je kind muziek mag luisteren of gamen met een koptelefoon op. Een richtlijn hierbij is bijvoorbeeld maximaal 30 minuten achter elkaar. Neem na deze tijd een zogenoemde oorpauze.
- Doe regelmatig een hoortest, bijvoorbeeld de gratis online kinderhoortest.
Scholen
Ook voor scholen is het mogelijk in de klas aandacht besteden aan het belang van goed horen en het voorkomen van gehoorschade. Hiervoor zijn diverse lespakketten en materialen beschikbaar.
Ik schrik van dit hoge aantal kinderen met gehoorschade, op een leeftijd waar uitgaan en concert- of festivalbezoek nog niet eens aan de orde is
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Gehoorschadepreventie
Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.