Kinderveiligheid
Voorkom verdrinking bij kinderen (0 – 4 jaar)
Vooral kinderen tussen de 0 en 4 jaar lopen risico te verdrinken. Veel meer dan andere leeftijdsgroepen. Adviseer je ouders over het risico van verdrinking? Geef dan het advies om kinderen nooit uit het oog te verliezen, als er water in de buurt is. Dat kan ook een ondiep peuterbadje zijn.
Voor jonge kinderen tot vier jaar oud is verdrinking één van de belangrijkste oorzaken voor dodelijke ongevallen. Kinderen in deze leeftijdsgroep, met name kinderen van 1 en 2 jaar, belandden de afgelopen jaren ook het vaakst in het ziekenhuis, nadat ze bijna waren verdronken. Dat blijkt uit onderzoek naar toedrachten van verdrinking in Nederland.
Ze vielen in het water tijdens het spelen in de buurt van water, zoals een sloot of het zwembad. Maar vooral ook in of rondom hun huis: in bad of het opblaasbadje in de tuin. Kinderen kunnen namelijk al verdrinken in een laagje water van 10 centimeter. Een ongeluk zit in een heel klein hoekje. Ouders lopen even weg, worden afgeleid door een berichtje op de telefoon of een gesprek, verliezen het kind even uit het oog en het is gebeurd.
Voorkom dat kinderen per ongeluk te water raken
Kleine kinderen raken onbedoeld te water. Dit heeft te maken met de ontwikkelingsfase waarin peuters verkeren. Ze onderzoeken alles in de omgeving, zonder dat ze de gevaren hiervan in kunnen zien. Hun motorische vaardigheden zijn vaak nog slecht ontwikkeld waardoor ze zich bijvoorbeeld minder goed kunnen inhouden, wanneer ze van een heuvel naar beneden rennen. Daarnaast kunnen kleine kinderen niet zomaar zelfstandig uit het water komen. Bij deze groep is het dus van het grootste belang te voorkomen dat zij per ongeluk in het water terechtkomen.
Kinderen van deze leeftijd waarschuwen voor de gevaren van water heeft nog weinig zin, omdat ze die gevaren nog niet inzien en onthouden. Laat staan dat ze het toepassen wanneer bijvoorbeeld een bal in het water rolt. Ouders kunnen er daarom het beste ervoor zorgen dat hun kind altijd dichtbij is, of niet ongezien het huis of de tuin kan verlaten.
Advies: houd kinderen goed in gaten
Het is voor ouders relatief makkelijk te voorkomen dat kleine kinderen ongewild in het water terechtkomen. Jonge kinderen zijn altijd in de buurt van hun ouders en hebben nog niet zo'n grote actieradius. Daarnaast kunnen deze kinderen nog niet zo goed klimmen. Goed gekozen afscheidingen, zoals een hek tussen de tuin en de sloot, kunnen kinderen tegenhouden.
Het grootste gevaar: ouders die even niet opletten, of ervanuit gaan dat iemand anders op hun kind past. Adviseer ouders dus om een klein kind nooit alleen te laten in bad, in een tuin met een vijver of in een (opblaasbaar) zwembadje. En laat ouders goed afspreken wie er op een bepaald moment op het kind let, zodat daar geen misverstand over kan ontstaan.
Voorkom verdrinking bij jonge kinderen. Adviseer De 4 van Veilig in en om water!
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.