Kinderveiligheid
Zwemhulpmiddelen voor kinderen
Voor kinderen bestaan heel veel hulpmiddelen die ervoor zorgen dat het hoofdje boven water blijft als ze nog niet kunnen zwemmen. Maar wat is nu geschikt voor een baby, of een peuter? In dit blog leg ik uit welke hulpmiddelen er zijn, en wat je ouders hier het beste over kunt adviseren.
Wennen aan water: de zwemkraag en het zwemzitje
Speciaal voor baby’s is er de baby zwemkraag: een opblaasbare ring die om het nekje van de baby zit. Met deze zwemkraag kan een baby vrij rondspetteren in bad of in het zwembad en blijft het hoofdje boven water.
Een zwemzitje is een opblaasbare band met een plastic zitje, waarin een kind (los) kan zitten. Deze band is vooral bedoeld om kleine kinderen aan water te laten wennen.
Belangrijk advies: voor zowel de zwemkraag als het zwemzitje geldt dat ouders altijd bij hun kind moeten blijven als ze dit gebruiken. Laat een kind nooit alleen, ook niet heel even!
Veilige keuze: zwemvleugels
Ga je met een kind dat nog niet kan zwemmen naar een zwembad of zwemmeertje, doe dan altijd zwemvleugels om. Dit zijn opblaasbare of schuimrubberen bandjes die om de armen van een kind zitten. De vleugels zitten hoog op het lichaam van het kind en zorgen ervoor dat ze blijven drijven en het hoofd boven water blijft.
Let op! Zwemvleugels zijn geen reddingsmiddel, maar puur een hulpmiddel om te blijven drijven. Ouders moeten daarom altijd bij hun kinderen blijven, als ze zwemvleugels dragen.
Zwempakjes met drijvers
Voor kinderen die nog niet kunnen zwemmen, zijn er ook hele zwempakken met drijfvermogen op de rug en de borst en heel belangrijk: een drijvende kraag. Deze drijfpakjes zijn zo ontworpen, dat een kind horizontaal in het water komt te liggen zodra hij start met het oefenen van zwemslagen. Maar het pakje is ook geschikt voor kinderen die nog te jong zijn om te leren zwemmen. Ze kunnen met hun benen trappelen en komen hierdoor verticaal in het water te hangen. Ook hier geldt: het zwempak is geen reddingsmiddel, ouders moeten dus in de buurt blijven van hun kind. Voor kinderen die nog niet kunnen trappelen, adviseer ik om zwemvleugels te gebruiken.
Puddle jumpers
Puddle jumpers worden steeds populairder. Een soort zwemvestjes met ingebouwde zwembandjes, gemaakt van zacht foam. Ik zie zeker de voordelen van dit zwemhulpmiddel: het drijvend vermogen zit hoog op het lichaam en dat zorgt ervoor dat het hoofdje boven water blijft. Het foam kan ook niet lek én kinderen kunnen ze veel moeilijker zelf afdoen, want ze zitten vast met een gesp op de rug. Maar net als bij alle andere zwemhulpmiddelen luidt mijn advies: blijf altijd bij je kind, ook al heeft hij zo’n vest om.
Tip: Laat je kind ook eens voelen hoe het is zonder drijfhulpmiddel, zodat ze ervaren wat er gebeurt als ze niet blijven drijven. Anders raken ze eraan gewend.
Leren zwemmen: zwemkurk
Tijdens zwemles hebben kinderen vaak een zwemkurk om, gemaakt van schuim of plastic, die als riem om de heupen wordt gedragen. Voor zwemlessen zijn ze prima geschikt, maar buiten de zwemles raad ik ze af.
Om te spelen: de zwemband
Een opblaasbare zwemband wordt om het middel gedragen. Kinderen die al goed kunnen zwemmen, kunnen hier leuk mee spelen in het water. Het is dus geen hulpmiddel! Kinderen kunnen namelijk makkelijk uit een zwemband glippen. Of andersom: als een zwemband te strak zit, kunnen kinderen erin blijven hangen en niet meer rechtop komen. Kan een kind nog niet goed zwemmen? Gebruik de zwemband dan altijd in combinatie met zwemvleugels.
Hulpmiddel tegen verdrinking: reddingsvesten
Een reddingsvest is een vest met een kraag om de nek. Je draagt een vest om verdrinking te voorkomen, wanneer je onbedoeld te water raakt.
Een reddingsvest zorgt ervoor dat een drenkeling op de rug draait, zodat de mond en neus boven water blijven. Zelfs een bewusteloos persoon kan er niet mee verdrinken. Je kunt al reddingsvesten kopen voor kleine baby's van 2 à 3 maanden.
Een zwemvest is geen reddingsvest
Verwar een reddingsvest niet met een zwemvest. Zwemvesten hebben namelijk niet het vermogen om mensen op de rug te draaien. Doe kinderen dus alleen een zwemvest om als ze al kunnen zwemmen, en op beschut water zijn waar snel hulp aanwezig is. Kinderen die op een boot worden meegenomen, dragen altijd een reddingsvest.
Maar ook een reddingsvest kun je niet in alle situaties adviseren. Zo raad ik af om een reddingsvest te gebruiken in ondiep water waar kinderen de grond kunnen raken: het is dan niet mogelijk om op de rug te draaien. En ook baby’s die een normale wegwerpluier dragen, mogen geen reddingsvest aan: omdat luiers lucht vasthouden, komen de billen boven water uit en gaat het hoofdje kopje onder. Ouders kunnen het beste een speciale zwemluier gebruiken.
Reddingsvesten zijn er in drie categorieën.
, hangt af van wat ouders gaan doen op wat voor soort water, en welke kleding het kind draagt. Het drijfvermogen wordt uitgedrukt in N (newton). Hoe hoger het getal, hoe meer drijfvermogen het vest heeft en des te beter het hoofd boven water blijft. Een goed reddingsvest heeft ook een harnas of kruisband, anders schiet het vest uit als men in het water valt.Tip
Tip
Adviseer ouders het reddingsvest nooit op de groei te kopen. Het vest moet goed passen om goed te functioneren.
Video over zwemhulpmiddelen
In 2020 heeft Mieke, expert Kinderveiligheid, meegewerkt aan het programma Kassa van BNNVARA. Bekijk de video over zwemhulpmiddelen.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.