Ga door naar hoofdinhoud
Kind in opblaasbaar zwembadje

Adviseer De 4 van Veilig in en om Water

Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op een verdrinking. Zij kunnen snel en ongemerkt verdrinken. Al in een laagje van 10 cm diep. Veel ouders weten niet dat kinderen zonder geluid verdrinken, en merken het niet op. Voorlichting gericht op ouders van jonge kinderen is dan ook belangrijk om ze te wijzen op de risico’s.

Kinderen onder de vijf jaar lopen het meeste risico op de Spoedeisende Hulp (SEH) te belanden door verdrinking. Met name kinderen van 1 en 2 jaar oud. Ongelukken gebeuren vooral in en om huis; in een opblaasbaar zwembadje of een vijver, en soms in bad. Maar ook in buitenwater (bijvoorbeeld in een meer of sloot) komt het helaas regelmatig voor dat een kind (bijna) verdrinkt. Het gaat hierbij vaak om kinderen die nog niet kunnen zwemmen en die ook nog te jong zijn om te leren zwemmen. 

Verdrinking gaat geluidloos en snel

Wanneer we vragen naar de toedracht van verdrinkingsongevallen bij jonge kinderen, blijkt opvallend vaak dat de ouders op dat moment even niet in de buurt van hun kind waren. Dit lijkt dan ook een belangrijk aangrijpingspunt voor preventie. Want kinderen van deze leeftijd kunnen snel en ongemerkt verdrinken, zelfs in een heel klein laagje (van 10 cm diep) water. Veel ouders weten niet dat kinderen zonder geluid verdrinken, en merken het niet op. Ouders denken dat een kind gaat spartelen en schreeuwen als het kopje onder gaat, maar dat gebeurt niet. Ze zakken geluidloos onder water.

Onderschatting door ouders

Ook onderschatten ouders hoe snel hun kinderen bij het water kunnen komen. Kinderen tot 4 jaar spelen in de directe omgeving van hun eigen huis, of het huis waar ze op bezoek zijn. In Nederland is er binnen een straal van 100 meter om een woning, bijna altijd water aanwezig. Jonge kinderen kunnen nog niet zwemmen en niet zelfstandig uit het water komen, dus moet voorkomen worden dat zij per ongeluk in het water terechtkomen. Niet alleen door technische aanpassingen, zoals het plaatsen van hekken. Ook toezicht houden is heel belangrijk. 

Campagne 'Kopje onder gaat geluidloos en snel'

Bekijk hier de campagne die we ontwikkeld hebben om ouders te wijzen op deze voorlichting.

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, staan alle info, adviezen en tips om verdrinking te voorkomen.

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Mieke Cotterink
Expert Kinderveiligheid
Mieke Cotterink
Mieke is dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL.

Meer over onderwerpen:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder