Ga door naar hoofdinhoud
Kinderen die liggen op een matje en luisteren naar leraar

Leren vallen in de kinderopvang

Elke dag belanden er 500 kinderen met letsel op de eerste hulp. Veel ernstige letsels bij kinderen komen voort uit een val. De oorzaak hiervan is onder andere de slechte motorische vaardigheden bij kinderen; een groeiend maatschappelijk probleem. Het vallen zelf is niet erg, maar er letsel bij oplopen is vaak onnodig én te voorkomen. VeiligheidNL vraagt daarom aandacht voor het aanleren van valvaardigen bij kinderen.

Foto van Hedy Goossens
Auteur
Hedy Goossens

Als je verantwoordelijk bent voor het kind van een ander staat veiligheid natuurlijk voorop. Het liefst wil je voorkomen dat kinderen vallen. Maar het vallen zelf is niet erg, daar leren kinderen juist van. Maar leer kinderen hoe ze een val moeten opvangen, zo voorkom je dat ze (ernstig) letsel oplopen. En misschien wel net zo belangrijk: kinderen hebben meer plezier in bewegen.

Kinderen die goed vallen, vallen niet op hun hoofd vallen en strekken hun armen niet uit te in de valrichting, de kans op hoofdletsel en polsbreuken neemt zo af. Ook leren kinderen beter risico’s inschatten en ontwikkelen ze hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden waardoor hun zelfvertrouwen groeit!

placeholder

Mirka Janssen

Lector Bewegen in en om School bij de Hogeschool van Amsterdam

Veilig leren vallen op de kinderopvang

Als pedagogisch medewerker draag je natuurlijk bij aan de ontwikkeling van een kind. Alles wat een kind op de kinderopvang leert, neemt hij met zich mee in de tijd buiten de opvang. Daar heeft hij zijn hele leven profijt van! 

Leren vallen voor 0 t/m 3 jarigen op de kinderopvang

Voor kinderen van 0 t/m 3 jaar is het nog iets te vroeg om echte valoefeningen te doen. Maar ook bij deze kleintjes kun je al spelenderwijs hun motorische ontwikkeling stimuleren, wat heel belangrijk is om letsel na een val te voorkomen. 

Spelenderwijs oefenen doe je zo:

  • Leer kinderen hun evenwicht te bewaren door ze op instabiele ondergronden of over instabiel materiaal te laten lopen. Je kunt variëren tussen staan, lopen, rollen, en glijden. Ook wanneer kinderen iets tillen of iets boven hun hoofd moeten houden, trainen ze hun balans. 
  • Doe duw en trekspelletjes. Doordat de kinderen steeds hun evenwicht moeten corrigeren, trainen ze hun balans. 
  • Laat kinderen veel lopen maar ook kruipen, op handen en voeten lopen, tijgeren, huppelen, hinken etc. in verschillende richtingen. 
  • Doe met kinderen spelletjes waarin ze moeten draaien, rollen en koppeltje duikelen.

Leren vallen voor kinderen van 4 jaar en ouder op de BSO

Zijn de kinderen op jouw groep of locatie 4 jaar of ouder? Dan kun je aan de slag met ‘Val OK! | Veilig vallen kun je leren'. Samen met valexperts Yos Lotens en Arno Zahradnik heeft VeiligheidNL valoefeningen speciaal voor de buitenschoolse opvang ontwikkeld. Hiermee geven we je de handvatten om de kinderen op jouw groep of opvang op een speelse en leuke manier veilig te leren vallen. Praktisch, leuk en leerzaam. Voor de kinderen én voor jou!

Veilig vallen kun je leren. Ga aan de slag met Val OK!

Naar Val OK!

Samenwerken op dit onderwerp?

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder