Ga door naar hoofdinhoud
Meisje die met Duplo blokjes speelt

Geef een kind ruimte om zich te ontwikkelen

Kinderen ontwikkelen zich in een rap tempo, maar niet allemaal even snel. De onderlinge verschillen zijn groot en daarnaast zien we dat kinderen zich tegenwoordig minder goed ontwikkelen dan een aantal jaren geleden. Hoe komt dat, en waarom is het belangrijk om daar iets aan te doen? Wat kun je ouders adviseren? 

Foto van Mieke Cotterink
Auteur
Mieke Cotterink

Jonge kinderen ontwikkelen zich motorisch razendsnel. In twee jaar tijd verandert een trappelende baby met reflexmatige bewegingen in een rondrennende, klauterende peuter. Elk kind doorloopt grofweg hetzelfde ontwikkelpad met vaste mijlpalen. In de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is het

de gouden standaard voor het begeleiden van de ontwikkeling van het jonge kind (0–4 jaar).

Grove versus fijne motoriek

Wat de motoriek betreft, maken we onderscheid tussen de grove en de fijne motoriek. Onder de grove motoriek valt de lichaamscoördinatie, de balans en het voortbewegen. Bij de fijne motoriek gaat het om het functioneren van de handen. Kinderen ontwikkelen hun motoriek vooral tijdens spontane activiteiten, zoals bij het spelen.  

Gemiddeld versus individu

Voor elke mijlpaal, of ontwikkelingskenmerk zoals het in het Van Wiechenonderzoek wordt genoemd, is in theorie een gemiddelde leeftijd bekend waarop kinderen qua motoriek bepaalde vaardigheden beheersen. Maar, dat dient uitdrukkelijk te worden gezegd: in de praktijk is altijd sprake van individuele verschillen. Niet alleen omdat kinderen verschillen qua tempo binnen de ontwikkeling, de chronologie van de fasestappen en de eigen mogelijkheden, maar ook omdat de omgevingsfactoren een belangrijke rol spelen in de ontwikkelingsfasen. Zo zal ook de mate waarin een kind gestimuleerd wordt door de omgeving, denk aan ouders, broertjes en zusjes, peuterspeelzaal, crêche, kinderdagverblijf, school et cetera, een belangrijke factor zijn voor de wijze waarop een kind zich ontwikkelt. 

Kinderen ontwikkelen zich tegenwoordig minder snel

Ruim tien jaar geleden werd al

dat de motorische ontwikkeling van kinderen minder vlot verloopt dan tien jaar daarvoor. Zo blijken kinderen gemiddeld op een later tijdstip te starten met lopen en komt de ontwikkeling van het evenwicht trager op gang. Ook blijkt dat tienjarige kinderen motorisch minder vaardig zijn dan hun leeftijdsgenootjes een decennium daarvoor.  

Gevolgen motorische achterstand

Kinderen die te weinig bewegen, zijn minder lenig en hebben minder kracht om een klap op te vangen. Maar ze vallen ook sneller en minder goed door een mindere coördinatie (de mate waarin je je lichaam aanstuurt). Ze lopen daardoor een groter risico om letsel op te lopen na een ongelukkige val.

Het vervelende is dat een kind met beperkte motorische vaardigheden onzeker wordt en het vaak minder leuk vindt om te spelen en te bewegen. Dit kan leiden tot nog meer inactiviteit, verminderde sportdeelname en tenslotte overgewicht. 

Dus: jong geleerd, oud gedaan!

Het is enorm belangrijk om kinderen van jongs af aan de ruimte te geven om zich (motorisch) te ontwikkelen. Dat begint al een paar dagen na de geboorte met ‘tummy time’, oftewel liggen op de buik. Door baby’s op de buik te leggen, leren ze hun hoofdje optillen en zich met de armpjes opdrukken. Ook is de buikligging de houding waaruit ze later gaan tijgeren en kruipen. 

Kinderen hebben daarnaast ruimte nodig om te bewegen. Tegenwoordig zitten jonge kinderen veel in stoeltjes, zoals de autostoel, de kinderwagen, een babyinzet op de kinderstoel. Dat is handig voor ouders, maar niet goed voor het kind.  

We geven hieronder twee adviezen die je kunt geven aan ouders, over het stimuleren van de motorische ontwikkeling van hun kind: 

  • Adviseer ouders om hun baby onder toezicht een paar keer per dag even op de buik te leggen op een stevige ondergrond.  
  • Laat jonge kinderen niet te lang zitten maar leg ze op hun rug op een vlakke ondergrond, op een kleed of in de box, met genoeg vrije ruimte om zich heen. 

Babyproof huis

Zodra kinderen beweeglijker worden, en de box dus te klein wordt, is het verstandig om te zorgen voor een babyproof huis. Een huis waarin een kruipend kind de wereld kan ontdekken zonder grote risico’s. Natuurlijk stoten ze een keer hun hoofd, dat is niet erg, die ervaring nemen ze mee voor de volgende keer.

Let op!

Let op!

Gebruik geen loopstoeltje! Een groot misverstand is dat een kind sneller leert lopen door het gebruik van een loopstoel. Dat is niet het geval, de kans bestaat zelfs dat het de ontwikkeling vertraagt.

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Mieke Cotterink
Expert Kinderveiligheid
Mieke Cotterink
Mieke is dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL.
Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder