Ga door naar hoofdinhoud
Val OK campagnebeeld

Leer kinderen veilig vallen met Val OK!

Het opgroeien van kinderen gaat letterlijk met vallen en opstaan. Vallen is ook helemaal niet erg, het gaat erom hoe een kind een val opvangt. Door hier aandacht aan te besteden, kunnen we veel letsel voorkomen. En misschien nog wel belangrijker: meer kinderen met plezier en zelfvertrouwen laten bewegen. Met het lespakket Val OK! leer je kinderen hoe ze het beste kunnen reageren als ze onverwacht vallen. 

Doel

Zoveel mogelijk kinderen leren hoe ze veilig een val moeten opvangen en krijgen daardoor meer plezier in bewegen. 

Doelgroep

Voor (vak)docenten bewegingsonderwijs en (daartoe bevoegde) groepsleerkrachten in het basis onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, voor pedagogisch medewerkers in de BSO, voor professionals die kinderen begeleiden in het verbeteren van motorische vaardigheden, zoals kinderfysiotherapeuten en voor bijvoorbeeld buurtsportcoaches.

Aanpak

Op een speelse en uitdagende manier leren kinderen door middel van valoefeningen, stap voor stap, wat ze moeten doen als ze hun evenwicht verliezen, om de daarop volgende val veilig op te vangen en weer op te staan.

placeholder
130
kinderen, dagelijks, op de SEH door een val.

Ondanks alle aandacht voor beweging bij kinderen (bijvoorbeeld vanuit het Sportakkoord), leidt dit nog niet tot duidelijke verbetering in hun motoriek. Nog altijd ligt de motorische vaardigheid bij

onder het gemiddelde. Daarnaast belanden er nog elke dag 130 kinderen van 0 tot en met 11 jaar met ernstig letsel op de Spoedeisende Hulp (SEH) door een val. Deze letsels kunnen we voorkomen. Door kinderen niet alleen meer te laten bewegen, maar ook door te investeren in de kwaliteit van bewegen (dus het goed kunnen uitvoeren van bewegingen). Daag kinderen uit in hun bewegingen, bijvoorbeeld door ze risicovol te laten spelen, maar leer ze daarnaast ook hoe ze een val veilig kunnen opvangen.

Wat is Val OK!?

Val OK! is ontwikkeld door val-experts Yos Lotens en Arno Zahradnik in opdracht van VeiligheidNL. De informatie op deze site en in de te downloaden pdf's is voor persoonlijk gebruik en mag zonder schriftelijke toestemming van VeiligheidNL niet worden gekopieerd, verspreid of op een andere manier worden misbruikt.
bestaat uit eenvoudige en speelse oefeningen, uitgelegd in tekst én video. Je kunt ze gebruiken in een reguliere (gym)les, als spelvorm op de buitenschoolse opvang (BSO) of je kunt ze inzetten als losse activiteit; dus geen doorlopende leerlijn waar je aan vastzit, maar een laagdrempelige én leuke manier om kinderen valvaardigheden aan te leren. 

De spelideeën en oefenvormen in Val OK! zijn eigentijds, speels, dagen uit en bieden grote kans op snelle succeservaringen. Dat stimuleert en is dan ook een voorwaarde om ze regelmatig te willen herhalen en uiteindelijk reflexmatig te kunnen reageren op een onverwachte val.

Stap voor stap leren jonge kinderen om te anticiperen op een onbalans, om veilig te vallen en zelf weer op te staan. Valletsels worden daarmee voorkomen en beperkt. Als je veilig kunt vallen, beweeg je vrijer en doe je eerder, vaker en anders mee met spel en aan sport.

Yos Lotens

sportpedagoog en mede-ontwikkelaar Val OK!

Wat levert Val OK! op?

Val OK! is gebaseerd op de erkende interventie ‘Vallen is ook een sport’. Een effectonderzoek naar deze interventie heeft laten zien dat er 50% minder kans is op ernstig letsel als kinderen hebben geleerd hoe ze een val veilig opvangen.
zorgt voor veel beweegplezier bij de kinderen! Ze vinden het fantastisch om tijdens de gymles of beweegactiviteit even te mogen stunten. En dat niet alleen. Kinderen die hun valvaardigheid hebben getraind:
  • zijn minder bang om te vallen;
  • krijgen meer zelfvertrouwen;
  • hebben een sterker gevoel van zelfredzaamheid;
  • zullen met meer plezier aan spel- en bewegingsactiviteiten deelnemen;
  • ervaren een positieve invloed op hun sociale leven (samen spelen en bewegen, fair play).

Hou het leuk en veilig!

Hou het leuk en veilig!

Respecteer altijd de persoonlijke grens van ieder kind. Let erop dat kinderen niet overmoedig raken of elkaar opjutten. Jij blijft verantwoordelijk voor de veiligheid van de kinderen in jouw klas of groep. En vergeet niet om complimenten te maken, en vooral heel veel plezier!

Samenwerkingspartners

De valoefeningen zijn ook te vinden op de platforms van Bewegen Samen Regelen, DoenKids en Gymspiratie. Ook BeweegWijs, Alles in Beweging en LekkerFit hebben de valoefeningen in hun programma's geïntegreerd. Zo zijn ze breed beschikbaar voor basisscholen, BSO’s, gemeenten en opleidingen.

Aan de slag

Je kunt direct aan de slag met de oefeningen van Val OK! Met de diverse oefeningen leer je kinderen veilig voorover vallen, voorover rollen, opzij vallen, achterover vallen en achterover rollen. Deze oefeningen zijn geschikt voor scholen (tijdens de gymles of als losse activiteit) en voor de BSO. Ze zijn makkelijk toepasbaar in de dagelijkse praktijk en hieronder gratis te bekijken en te downloaden.
Video

Waarom aan de slag met Val OK!?

Bekijk zelf waarom jij ook aan de slag moet gaan met Val OK!

Praktische info

Oefenen aan de hand van een fantasievorm

    Bij iedere oefening hoort een bepaalde fantasie die jullie naspelen. Zo zijn de kinderen de ene keer een sluipende leeuw en spelen ze daarna weer een ijsbeer die van een rots tuimelt. 

    Elke oefening heeft:

    • Een adviesleeftijd
    • Een lijstje met benodigde materialen
    • Een uitgebreide beschrijving hoe je doe oefening stap voor stap uitvoert
    • Tips (om het makkelijker over moeilijker te maken)
    • Een instructievideo
    • Een downloadbare pdf
    placeholder

    Voorbereidend spel

    Met deze oefening kun je je samen met de kinderen spelenderwijs voorbereiden op alle valoefeningen.
    Valoefening
    De beste lijm
    Valoefeningen

    Voorover vallen

    Valoefeningen

    Voorover rollen

    Voorlichtingsmateriaal

    Anderen attenderen op Val OK!?

    Wil je scholen of kinderopvangorganisaties informeren over de oefeningen van Val OK!? Download de flyer of het factsheet Val OK! voor scholen.

    Ondersteuning

    Vraag een valclinic aan!

    Vind je het lastig om te bedenken hoe je aan de slag kunt met de oefeningen van Val OK!? Vraag dan een valclinic aan. 
    Lees meer

    Samenwerken op dit onderwerp?

    Meer over onderwerpen:

    Thema

    Kinderveiligheid

    Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

    Meer over dit thema
    placeholder