Ga door naar hoofdinhoud
Jongen met mobiel en koptelefoon op de bank

Zo stel je een volumebegrenzer in op je smartphone

Een volumebegrenzer op je mobiele telefoon zorgt ervoor dat de muziek nooit harder staat dan 85 decibel. Adviseer je jongeren over veilig gehoor? Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt instellen.

placeholder
6 op de 10
jongeren gebruikt geen volumebegrenzer

Waarom een volumebegrenzer?

Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat 6 op de 10 jongeren geen volumebegrenzer gebruiken op hun telefoon of tablet. Daardoor weten ze niet of ze op een veilig niveau naar muziek luisteren. De volumebegrenzer zorgt er namelijk voor dat het geluid nooit harder is dan 85 decibel (dB). Geluid dat harder is dan 85 dB, is schadelijk voor het gehoor. Is de begrenzer niet ingesteld, dan kan het geluid maximaal 100 dB zijn. Deze geluidsniveaus zijn dus schadelijk voor het gehoor.

Hoe stel je een volumebegrenzer in?

Een volumebegrenzer stel je verschillend in voor een Apple iOS of Android apparaat.

Apple iOS

Ga naar:

  1. Instellingen
  2. Horen en Voelen
  3. Koptelefoonveiligheid
  4. Schuif "verminder harde geluiden" aan
  5. Check of het volume op 85 dB staat.

Dit is een veilige limiet. Pas deze volumelimiet dus niet naar boven aan. Deze mogelijkheid is er wel, maar dan stel je een limiet in die schadelijk kan zijn. 

Heb je een wat ouder Apple iOS apparaat? Ga dan naar:

  1. Instellingen
  2. Muziek
  3. Volumebegrenzing

Android

Ga naar:

  1. Instellingen
  2. Geluid en Trillen
  3. Volume
  4. Kies de drie bolletjes rechts bovenin
  5. Zet de limiet mediavolume ‘aan’.

De limiet staat standaard op 85 dB, een veilige limiet. Pas deze volumelimiet dus niet naar boven aan. Deze mogelijkheid is er wel, maar dan stel je een limiet in die schadelijk kan zijn. Dit is zichtbaar gemaakt doordat het balkje rood kleurt. In dit menuveld kun je ook een pincode instellen om je volume niet te overschrijden.

Overige besturingssystemen

Heb je een ander besturingssysteem of apparaat, kijk dan in de gebruiksaanwijzing hoe je de volumebegrenzer aanzet. Zit er geen volumebegrenzer op je telefoon of lukt het niet om deze in te stellen, zet het volume dan maximaal op 2/3 van de volumebalk.

Wetgeving

Sinds 2013 geldt Europese wetgeving voor muziekspelers, waarin onder andere is geregeld dat het apparaat standaard op maximaal 85 dB ingesteld moet staan. Als je de begrenzer uitschakelt, mag het geluid maximaal 100 dB zijn. Er moet dan wel een waarschuwing in beeld komen.
In 2019 is een

uitgebracht door de WHO, waarin wordt aanbevolen dat het apparaat monitort hoe lang en op welk volume wordt geluisterd. Ook kan de gebruiker een referentienorm instellen zodat hij weet hoeveel procent van de maximale weekdosis al is verbruikt. Verder wordt onder meer aanbevolen dat gebruikers gerichte tips en adviezen krijgen op basis van hun luistergedrag, en dat ouders het maximale volume vast kunnen zetten met een wachtwoord.

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Lisanne de Regt
Consultant gehoorschadepreventie
Lisanne de Regt
Lisanne de Regt, consultant bij VeiligheidNL op het gebied van gehoorschadepreventie.
Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder