Valpreventie
Overzicht valpreventieve beweeginterventies
Een gestructureerde valpreventieve beweeginterventie is de kern van een effectieve valpreventie aanpak. Er zijn in Nederland drie valpreventieve beweeginterventies erkend door het RIVM: Vallen Verleden Tijd, In Balans en Otago. Dit overzicht toont de belangrijkste kenmerken van de erkende valpreventieve beweeginterventies.
Deze interventies zijn geschikt om op te nemen in een lokale valpreventie aanpak gericht op ouderen met een verhoogd valrisico. Het is wenselijk dat lokaal meerdere valpreventieve beweeginterventies beschikbaar zijn, zodat ouderen terecht kunnen bij een interventie die aansluit bij hun wensen en behoeften.
Valangst
Angst om te vallen leidt bij ouderen vaak tot het vermijden van bewegen. Voor ouderen die bang zijn om te vallen zijn twee door het RIVM erkende interventies beschikbaar die gericht zijn op het verminderen van valangst en het verbeteren van de bewegingsvrijheid. Dat zijn Zicht op Evenwicht, een bewezen effectieve interventie gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, en Zeker Bewegen een integrale valtraining met balans- en mobiliteitsoefeningen.
Gecombineerde valpreventieve interventie TOM
Omdat bij valongevallen vaak meerdere factoren een rol spelen is het waardevol een valpreventieve beweeginterventie aan te vullen met andere effectieve interventies. Een voorbeeld van een gecombineerde interventie is Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM). Deze door het RIVM erkende interventie combineert een erkende valpreventieve beweeginterventie met voedingsvoorlichting en -advies en sociale contactmomenten.
Zijn wandelgroepen of andere beweeginterventies ook geschikt?
Bewegen is belangrijk voor de gezondheid van ouderen en kan bijdragen aan het voorkomen van een verhoogd valrisico. Wandelgroepen en algemene beweeginterventies zoals MBvO zijn daarom zeer waardevol voor ouderen zonder verhoogd valrisico. Maar voor ouderen met een verhoogd valrisico zijn deze beweeginterventies (nog) niet geschikt. Deelname aan wandelgroepen kan zelfs het valrisico bij deze mensen verhogen. Het is bij deze ouderen belangrijk om eerst met behulp van een erkende valpreventieve beweeginterventie gericht en onder goede begeleiding te werken aan het verbeteren van balans, functionele bewegingen en spierkracht. Om deze effecten te behouden is het belangrijk dat ouderen na afloop van een valpreventieve beweeginterventie de gerichte oefeningen blijven doen. Daarnaast kunnen zij ook doorstromen naar algemeen beweegaanbod voor ouderen.
Download Overzicht valpreventieve beweeginterventies
Tip
Tip
Wist je dat sommige zorgverzekeraars de verschillende interventies (voor een deel) vanuit het aanvullend pakket vergoeden? Dit kan je controleren in de poliswaarden (met de zoektermen valpreventie, cursussen, preventie, gezondheid) of bellen met de klantenservice.
Op de hoogte blijven van nieuws over valpreventie?
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.