Ga door naar hoofdinhoud
man zet autostoel vast

De nieuwe norm voor autostoeltjes

Nieuwe autostoeltjes moeten sinds 2013 voldoen aan een strengere norm de R129, ook wel i-Size genoemd. De grootste veranderingen hebben we voor je op een rij gezet.

Foto van Mariëlle Hermans
Auteur
Mariëlle Hermans

Autostoeltjes moeten voldoen aan wettelijke normen en regelgeving. Deze regelgeving geldt voor alle Europese landen. Op dit moment bestaan de oudere R44 norm en de in 2013 ingevoerde R129 norm, ofwel de i-Size norm, naast elkaar. De R44 stoeltjes zullen wel langzaam verdwijnen. Per 1 september 2023 mogen autostoelen met de R44-norm niet meer verkocht worden. Al is er nog wel een uitzondering voor bestaande voorraden, die mogen nog 1 jaar opgemaakt worden. In de praktijk zul je de komende jaren dus steeds minder autostoelen met de R44 norm gaan zien. En vanaf 1 september 2024 mag er definitief geen autostoel met R44 in de winkels worden verkocht. Gebruik je zelf een R44-autostoeltje voor je kind? Dan  mag je deze nog wel gewoon (blijven) gebruiken. Ook na het definitieve verbod in september 2024 mag je ze gebruiken. Ze mogen alleen niet meer in winkels worden verkocht.

Wat houdt de nieuwe norm in? 

De R129 norm is op een aantal punten strenger dan de oude R44 norm. De grootste veranderingen hebben we voor je op een rij gezet:

  1. De R44 norm keek naar het gewicht van het kind. Bij R129 stoeltjes kijk je naar de lengte van het kind. Dit is duidelijker voor ouders, omdat de lengte gelijk is aan de kledingmaat van hun kind.
  2. Het is veiliger om kinderen langer achterwaarts te vervoeren. Bij de R129 autostoeltjes is dat verplicht en moeten ouders kinderen tot 15 maanden achterwaarts vervoeren. 
  3. In tegenstelling tot autostoeltjes die voldoen aan de R44 norm zijn R129 autostoeltjes standaard getest op botsingen vanaf de zijkant.
  4. R129 autostoeltjes met het label i-Size bevestigen ouders altijd met het Isofix-systeem. Deze autostoelen passen op iedere zitplaats met het ‘i-Size ready’ label. Auto’s vanaf het bouwjaar 2016 hebben dit label standaard. De meeste i-Size autostoeltjes passen ook in auto’s die geen label, maar wel het Isofix systeem hebben. Bij deze auto’s moeten ouders in de handleiding of op internet checken of ze het i-Size autostoeltje kunnen gebruiken.

 

De belangrijkste verschillen tussen R129 en R44

Fase

R44 norm

R129 norm

Baby

Kind van 0 tot 13 kg in babyautostoel (groep 0+)

Kind tot 83 cm én tot minimaal 15 maanden oud achterwaarts vervoeren in een babyautostoel

Peuter        

Kind van 9 tot 18 kg in een peuterautostoel (groep 1)

Kind tussen de 60 cm en 105 cm én ouder dan 15 maanden voorwaarts vervoeren in een peuterautostoel

Kind

Kind van 15 tot 36 kg in een kinderautostoel (groep 2/3)

Kind tussen de 105 cm en 135 cm én leeftijd voorwaarts vervoeren in een kinderautostoel

 

Stapsgewijze invoering

De nieuwe regelgeving (R129/i-Size) is in stappen ingevoerd. Vanaf 2013 zijn er R129 baby- en peuterstoeltjes op de markt en vanaf 2018 zijn er ook goedgekeurde kinderautostoelen te koop. Autostoeltjes met R44 keurmerk zullen langzaam van de markt verdwijnen. Hebben ouders een autostoel die voldoet aan R44? Deze kunnen ze gewoon gebruiken. Maar we adviseren om een autostoel te gebruiken die voldoet aan de R129 norm.

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, lees je al onze adviezen over het veilig vervoeren van kinderen.

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Maaike Cornelissen
Expert Kinderveiligheid en onderzoeker
Maaike Cornelissen
Maaike Cornelissen is onderzoeker bij VeiligheidNL voor sportblessurepreventie, kinderveiligheid en veilig productgebruik.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder