Kinderveiligheid
Regelgeving voor autostoelen
Kinderen hebben extra bescherming in de auto nodig: daarom zijn er autostoeltjes. En het helpt: sinds de invoering van het autostoeltje neemt zwaar letsel van kinderen bij een botsing af. Wat zijn de regels voor het vervoeren van een kind in de auto?
Volgens de wet moeten ouders kinderen tot 135 cm in een goedgekeurd autostoeltje vervoeren. Een goedgekeurd autostoeltje voldoet aan strenge veiligheidsnormen. Hiervoor gelden de oudere R44 norm en de vanaf 2013 ingevoerde R129 norm, ook wel i-Size genoemd.
: bij R129 let je op de lengte van het kind, en niet meer op het gewicht zoals bij de R44 norm. Daarnaast worden kinderen bij R129 langer achterwaarts vervoerd, en worden deze stoeltjes voornamelijk vastgeklikt met een Isofix-systeem.Uitzonderingen
Omdat het vervoeren van kinderen in een autostoel in de praktijk niet altijd gaat, staan er in de wet een paar uitzonderingen bij het vervoeren van kinderen in de eigen auto:
- Als ouders op de achterbank al twee autostoeltjes hebben en er is geen plaats voor een derde, dan mogen ze kinderen vanaf drie jaar op de achterbank met de autogordel vervoeren. De autogordel moet dan wel altijd voor de borst van het kind lopen, dus niet achter de rug.
- Bij bijzondere (medische) redenen of omstandigheden, bijvoorbeeld bij een gipsbroek, kunnen ouders vrijstelling aanvragen bij het CBR.
- Als een kind in een rolstoel zit, mogen ouders het kind in de rolstoel vervoeren.
- Als ouders een auto hebben zonder gordels achterin, mogen ze kinderen jonger dan drie jaar niet achterin vervoeren. Kinderen vanaf drie jaar en volwassenen mogen dan wel zonder gordel op de achterbank zitten.
- Als ouders een auto hebben die zowel voor- als achterin geen gordels heeft, mogen ze kinderen jonger dan drie jaar niet vervoeren. Kinderen vanaf drie jaar en kleiner dan 135 cm, mogen dan alléén achterin zitten. Iedereen die langer dan 135 cm is, mag voorin zitten.
Regels in andere landen
Volgens de Nederlandse wet moet een kind tot 135 cm in een goedgekeurd autostoeltje worden vervoerd. De meeste landen hebben dezelfde regels, maar soms wijken de regels af. Zo moeten ouders in Duitsland hun kind tot 150 cm in een autostoel vervoeren. En in sommige landen mag een kind tot een bepaalde leeftijd of lengte niet op de voorstoel. In Nederland mag dat wel, onder bepaalde voorwaarden. Maar: de veiligste plek blijft de achterbank!
In
, gelden dus weer andere regels. Zorg dat je daarvan op de hoogte bent voordat je er naartoe reist met de auto.Voorlichting voor ouders
Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, lees je al onze adviezen over het veilig vervoeren van kinderen in de auto.
Ook interessant voor jou
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.