Ga door naar hoofdinhoud
Isofix in auto

Veilig op weg met een Isofix-systeem

Een veilige autostoel blijft stevig vastzitten, ook bij een botsing. Isofix is zo'n systeem waarmee ouders de autostoel stevig kunnen verankeren op de achterbank van de auto. Wat houdt dit systeem in en hoe werkt het? Dat lees je in dit artikel. Zo kan je ouders goed adviseren over het veilig bevestigen van een autostoel met Isofix.

Foto van Maaike Cornelissen
Auteur
Maaike Cornelissen

Wat is Isofix?

Isofix is een internationaal gestandaardiseerd systeem om eenvoudig, snel en veilig autostoeltjes in de auto vast te zetten. Zónder gebruik van de autogordel.

Isofix Maxicosi met isize


In de auto’s met een Isofix-systeem bevinden zich aansluitingen in de vorm van beugels, tussen de rugleuning en het zitvlak van de achterbank. De beugels zijn verbonden met de carrosserie van de auto. Het autostoeltje of onderstel (base) zelf heeft grijphaken die ouders makkelijk kunnen vastklikken in de beugels.

Isofix is in de auto aanwezig als er aan de bekleding van de bank een Isofix of ‘i-Size ready’ label zit. Zie een voorbeeld van deze afbeeldingen hieronder.

Isofix label in bekleding auto
Isofix icoon

 

Derde bevestigingspunt: steunpoot of Top Tether

Bij autostoelen voor baby’s en peuters hebben ouders nog een derde bevestigingspunt nodig, die de stoel vastzet op de grond: een zogenaamde steunpoot. In plaats van een steunpoot kunnen ouders ook 

Een Top Tether is een extra riem die van de bovenkant van het autostoeltje naar een speciaal bevestigingspunt achter in de auto vastgehaakt wordt.
gebruiken
placeholder
Links een voorbeeld van de Top tether en rechts van de steunpoot

De steunpoot of Top Tether zorgt ervoor dat de stoel niet kantelt bij een botsing, wat een grotere belasting op het lichaam voorkomt.

Kinderautostoel (zitverhoger): geen derde bevestigingspunt nodig

Bij de kinderautostoelen (zitverhogers met of zonder rugleuning) kunnen ouders ook gebruik maken van Isofix bevestigingspunten, zodat de autostoel goed op zijn plek blijft. Hier hebben ze geen derde bevestigingspunt nodig.

Juist bevestigen van een Isofix autostoel

De haken van het Isofix-systeem moeten goed vastzitten. Dit kunnen ouders controleren door de voorkant van de stoel van links naar rechts te bewegen. Adviseer ouders om er een routine van te maken om dit altijd te controleren voor het rijden. Ook moeten ouders bij de baby- en peuterautostoel het derde bevestigingspunt juist bevestigen. Adviseer ouders hier alert op te zijn.

Isofix-systeem in de meeste auto’s aanwezig

Bijna alle auto's na 2006 zijn uitgerust met het Isofix-systeem. 
Vanaf november 2012 is Isofix verplicht bij nieuwe automodellen en vanaf november 2014 moeten alle nieuwe auto's die verkocht worden met Isofix uitgerust zijn.

Ouders die een autostoel met Isofix-systeem willen gebruiken, moeten mogelijk dus eerst checken of hun auto

Als het niet te zien is door een Isofix of ‘i-Size ready’ label, staat het altijd in de gebruiksaanwijzing van de auto.
heeft. Heeft de auto geen Isofix-systeem? Geen probleem: je kan dit vaak nog in de auto laten plaatsen door een monteur.

Past de autostoel in de auto?

Niet alle autostoeltjes passen in elke auto. De universele autostoeltjes passen in elke auto. De semi-universele autostoeltjes kunnen alleen gebruikt worden in daarvoor goedgekeurde auto's. Deze auto's staan op een bij het autostoeltje geleverde typelijst. Dit gaat bijvoorbeeld om stoeltjes met een steunpoot. De steunpoot kan niet in elke auto worden gebruikt: zo moet de bodem van de auto vlak zijn, en de steunpoot mag niet rusten op verborgen opbergvakjes in de vloer. Bij een botsing zou de poot door zo’n vakje kunnen zakken, waardoor de autostoel alsnog naar voren klapt.

Voorlichting voor ouders

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je instructievideo's en meer adviezen voor het veilig vervoeren van kinderen.

Alle adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder