Ga door naar hoofdinhoud
Dansen festival gehoor

Welke soorten oordoppen kun je dragen tijdens concerten en feesten?

Tijdens evenementen met versterkte muziek worden bezoekers blootgesteld aan harde geluiden. Mensen die oordoppen dragen tijdens een muziekfestival, hebben vijf keer minder kans op tijdelijke gehoorverlies dan mensen die dat niet doen. In dit artikel beschrijven we de verschillende soorten oordopjes.

Op muziekfestivals en schoolfeesten is het handig om oordopjes te dragen, zodat je geen last hebt van te harde muziek en geen kans loopt op beginnende gehoorschade. Maar welk oordoppen zijn de beste keuze? 

Schuimdoppen

De schuimdoppen (vaak met een gele kleur) bestaan uit schuim en sluiten het oor helemaal af. Deze oordoppen zijn goedkoop in aanschaf, maar ook moeilijker in te brengen. Daarnaast dempen deze oordoppen het geluid alleen. Het geluid vervormt waardoor de muziek niet meer goed klinkt. Dit gaat ten koste van de muziekbeleving. Om deze reden adviseren we om deze doppen niet te gebruiken. 

Universele oordoppen met muziekfilter

Universele oordoppen met muziekfilter filteren het geluid terwijl je nog steeds kunt genieten van muziek. Ook kun je nog steeds op een normaal volume een gesprek voeren, zonder te schreeuwen. Sommige oordoppen hebben een filter met vlakke demping. Deze oordoppen filteren het geluid op alle toonhoogtes op vergelijkbare manier. Dit zorgt ervoor dat de muziek niet vervormt. Dit geeft een fijne muziekbeleving en het beschermt je oren. 


Op de verpakking van de oordoppen staat hoeveel decibel (dB) gedempt wordt. Wij adviseren een demping van minimaal 15 dB. 

Otoplastieken

Otoplastieken zijn op maat gemaakte oordoppen. Deze oordoppen zijn geschikt voor mensen die bijvoorbeeld vaak naar concerten gaan, of universele oordoppen niet fijn vinden. Deze oordoppen worden gevormd naar je gehoorgangen zitten daardoor altijd goed. Je ziet ze nauwelijks zitten. Ook zit er een muziekfilter in. Dit zorgt voor een optimale muziekbeveling. Deze oordoppen zijn wel duurder dan universele filteroordoppen. 

Samenwerken op dit onderwerp?

Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder