Valpreventie
Oefenprogramma Otago
Het Otago-oefenprogramma is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is vooral geschikt voor ouderen die al wat kwetsbaar zijn. Tijdens Otago gaan ouderen samen met een fysiotherapeut of oefentherapeut aan de slag met beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Ze doen dit individueel thuis, of in een groep in de praktijk.
Doel
Het voorkomen van het aantal valongevallen bij ouderen door het verbeteren van spierkracht en evenwicht.
Doelgroep
Eerstelijnszorgverleners, Gemeenten, GGD
Aanpak
Valpreventieprogramma dat zich richt op het verbeteren van spierkracht en evenwicht.
Het Otago-oefenprogramma is geschikt voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een
Inhoud van het programma
Het Otago-oefenprogramma bestaat uit beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Alles wordt op maat gemaakt voor de oudere. Het programma kan zowel individueel thuis worden uitgevoerd als in een groep in de praktijk.
Het thuis-programma duurt 12 maanden en bestaat uit:
- 1x intake consult
- 3x per week zelfstandig thuis oefenen
- 6x een huisbezoek van de fysiotherapeut
- 8x telefonisch consult of huisbezoek (afhankelijk van vooruitgang en benodigde begeleiding)
- 2x per week (opbouwen naar) 30 minuten wandelen
Het groepsprogramma in de praktijk duurt 12 weken en bestaat uit:
- 2x per week zelfstandig thuis oefenen
- 1x per week 1 uur oefenen onder begeleiding van de fysiotherapeut
- 2x per week (opbouwen naar) 30 minuten wandelen
Waarom werkt het?
Uit onderzoek weten we dat beweegprogramma’s die zich richten op het verbeteren van spierkracht, balans en beweging het beste werken om de kans op een valongeval te verkleinen. Het Otago-oefenprogramma is ontwikkeld door de Universiteit van Otago in Nieuw-Zeeland onder leiding van professor John Campbell. Het programma is wetenschappelijk getest bij 1016 thuiswonende ouderen van 65 tot 97 jaar. Deze test liet zien dat het Otago-oefenprogramma werkt.
- Het aantal valongevallen nam af met 35%.
- Kracht en evenwicht van de deelnemers verbeterde.
- Het vertrouwen om activiteiten te doen nam toe.
Het programma werkt het beste bij ouderen van 80 jaar en ouder. Ook is het programma
Erkende interventie
Het Otago-oefenprogramma is erkend
door het Centrum Gezond Leven als goed onderbouwd. De kennis en vernieuwingen van het Otago-oefenprogramma in Nederland worden onderhouden in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Geriatrie (NVFG) en de Hogeschool Utrecht.Hoeveel kost het?
De kosten van het geven van het Otago-oefenprogramma hangen af van de grootte van de groep, de kosten van de locatie, de uitvoerder en de catering zoals een kopje koffie of thee na afloop. In de voorbeeldbegroting zie je hoe de kosten voor Otago en andere erkende valpreventieve beweeginterventies zijn opgebouwd.
Deelnemers voor onderzoek gezocht!
Deelnemers voor onderzoek gezocht!
VeiligheidNL is een onderzoek gestart om in de Nederlandse praktijk informatie te verzamelen over de effectiviteit en uitvoering van Otago. We zoeken hiervoor gecertificeerde Otago instructeurs die de individuele variant (ofwel thuisvariant) van Otago uitvoeren. Naast de resultaten van de fysieke testen verzamel je op verschillende momenten aanvullende gegevens via een digitale vragenlijst. Door mee te doen aan het onderzoek lever je een belangrijke bijdrage aan effectieve preventie van valongevallen bij ouderen in Nederland.
Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?
Aan de slag
Wil jij aan de slag met het Otago-oefenprogramma? Dit kun je doen:Word Otago instructeur!
Otago oefenmap
Flyer Otago voor ouderen
Wil je ouderen werven of informeren over het Otago-oefenprogramma? Bestel dan de speciale Otago flyers.
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.