Ga door naar hoofdinhoud
Baby in babyslaapzak

De babyslaapzak: ideaal beddengoed

Warmte tijdens de slaap wordt mede bepaald door het type beddengoed en kleding dat je gebruikt. Wat kun je ouders het beste adviseren? De babyslaapzak is ideaal en het meest veilig.

is altijd lekker warm en voorkomt dat een baby zich tijdens de slaap blootwoelt. In een babyslaapzak krijgt een kind ook niet de kans om onder de deken te kruipen, waardoor de kans op oververhitting en niet vrij kunnen ademen (en dus ook de kans op wiegendood) wordt beperkt. Als de baby wat ouder wordt, maakt een slaapzak het ook lastiger om uit bed klimmen. 

Er zijn een aantal dingen waar ouders op moeten letten bij de aanschaf van een slaapzak: 

  • De babyslaapzak mag niet te groot zijn. Als armsgaten en de halsopening goed passen, kan een kind niet in de babyslaapzak kruipen.  
  • Een goede babyslaapzak sluit met een rits, niet met knopen. De sluiting van de rits zit ook niet bovenaan, maar ter hoogte van de onderbeentjes. Dit voorkomt dat de grootte van de halsopening kan variëren en een kind de sluiting makkelijk kan openen. 
  • Adviseer ouders om de slaapzak regelmatig op loslatende stiksels te controleren. Losse draden kunnen de vingers en teentjes van je kind afknellen. Wees extra voorzichtig met nylon stiksels. 

 

Een slaapzak combineren met ander beddengoed? Dat is eigenlijk niet nodig. Willen ouders dat toch, adviseer dan een dunne slaapzak in combinatie met een lakentje of dunne deken, mits ze deze stevig en kort opmaken. Door een laken strak op te maken, wordt het nog moeilijker voor een kind om te draaien. Combineer een slaapzak in ieder geval nooit met een dekbed. En laat ouders nooit een slaapzakriem, riem of iets anders gebruiken om een kind vast te leggen.

Veilig Slapen adviezen

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je al onze Veilig Slapen adviezen.

Alle adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Aan de slag

Ga direct aan de slag met ons voorlichtingsaanbod over Veilig Slapen. Voor jezelf én voor ouders. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby's.

Meer over onderwerpen:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder