Ga door naar hoofdinhoud
Slapende baby met moederhand

Download: Handleiding De 4 van Veilig Slapen

Bij ‘De 4 van Veilig Slapen’ staan de 4 belangrijkste slaapadviezen ter preventie van wiegendood centraal. Om het voor ouders overzichtelijk en behapbaar te maken. We hebben deze adviezen uitgewerkt in verschillende materialen, zodat jij je kennis kan bijhouden en je op verschillende manieren ouders kunt informeren. Net wat bij hen past!

In de Handleiding De 4 van veilig slapen geven we een overzicht van alle voorlichtingsmaterialen die je kunt gebruiken, voor jezelf en voor ouders. Vervolgens lees je in het stappenplan waar je de materialen kunt vinden en hoe je

Alle adviezen en richtlijnen zijn gebaseerd op de Landelijke JGZ-richtlijn Preventie wiegendood, van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).
kunt inzetten. 

Maar met de juiste voorlichtingsmaterialen ben je er nog niet. Ouders worden overspoeld met informatie en adviezen, ze zien soms door de bomen het bos niet meer. Ook zijn de eerste maanden met een baby emotioneel zwaar, ouders kunnen onzeker zijn en willen het heel graag goed doen. Wiegendood kan bovendien een gevoelig onderwerp zijn, veel ouders hebben er ook hun eigen ideeën over.  

Om je bij het gesprek te ondersteunen en om ouders op een positieve wijze te benaderen, hebben we een handleiding ontwikkeld. Met bruikbare gesprekstechnieken, inzicht in mogelijke weerstanden en voorbeelden en tips om hier zo goed mogelijk mee om te gaan.

Blijf op de hoogte!

Heb jij in je werk te maken met kinderveiligheid en wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, onze Veilig Opgroeien aanpak en voorlichtingsmaterialen? Meld je aan voor onze e-mail updates!

Aanmelden

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder