Kinderveiligheid
Een veilige babydeken is vooral niet te dik
Een deken biedt, samen met een lakentje, een goede isolatie in het kinderbed. Mits de deken niet te dik is.
Uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet echt uitmaakt van welk materiaal het dekentje is gemaakt, katoen, wol of synthetisch. Het gebruik ervan telt: zolang het kinderbed maar kort en strak wordt opgemaakt, kan een kind niet met het hoofd onder de dekens raken, zodat er nauwelijks gevaar bestaat voor oververhitting of het niet vrij kunnen ademen.
Aan de dikte van een deken kunnen ouders wel al zien hoe warm de deken is.
Let op de dikte
Let op de dikte
Voor alle soorten dekens geldt: hoe dikker de deken, hoe warmer deze is.
Het gewicht van de deken zegt daarentegen niet zoveel over de warmte. Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens is vrijwel hetzelfde.
Al met al: een deken met een laken biedt goede ventilatie en je kunt er het bed goed kort mee opmaken. Een tweede deken is bijna nooit nodig.
Verwijs ouders voor al onze adviezen naar kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders.
Verwijs ouders voor al onze adviezen naar kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders.
Aan de slag
Ga direct aan de slag met ons voorlichtingsaanbod over Veilig Slapen. Voor jezelf én voor ouders. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby's.
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.