Kinderveiligheid
Inbakeren: do’s en dont’s
Het inbakeren van zuigelingen, ofwel het in doeken wikkelen van jonge kinderen, wordt veel gedaan bij baby's die veel huilen en/of onrustig slapen.
Helpt dit echt? Wat zijn de do’s en dont’s van het inbakeren?
In de kraamperiode is het belangrijk eerst je baby te leren kennen en zeker nog niet in te bakeren.
De voornaamste conclusie van
Denken ouders erover om hun kind na de kraamperiode in te bakeren? Rust en regelmaat is
Tijdig inbakeren blijkt hetzelfde effect te hebben als meer regelmaat, rust en minder prikkels, maar onder bepaalde voorwaarden:
- Een baby die niet in goede conditie is, mag nooit worden ingebakerd.
- Op een verkeerde manier (te strak, te slap, te dik) of met ongeschikte middelen inbakeren kan risicovol zijn; het verkeerd inbakeren van de benen kan bijvoorbeeld leiden tot de ontwikkeling van een heupafwijking en motorische storingen.
Inbakeren kan met een inbakerdoek of een inbakerslaapzak. Mieke Cotterink, expert Veilig slapen, vertelt wat de verschillen zijn.
Advies bij inbakeren
Adviseer ouders om het inbakeren met een inbakerdoek met vier maanden af te bouwen. En na uiterlijk 6 maanden te beëindigen. Een al wat oudere baby die er ingebakerd in slaagt om te draaien, belandt in een zeer gevaarlijke situatie, aangezien de armpjes niet gebruikt kunnen worden om weer terug te draaien.
Tip
Tip
Gebruik geen inbakerslaapzak voor een baby ouder dan drie maanden. Als een baby de armpjes niet kan bewegen, kan het zichzelf niet makkelijk terugdraaien.
Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je al onze Veilig Slapen-adviezen.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.