
Verkeersveiligheid
Landelijke rapportage verkeersslachtoffers op basis van ambulancedata (prototype)
In MOVE RAV worden anonieme ambulancedata verzameld en ontsloten in een dashboard. Dit geeft inzicht in de omvang, locaties en risicogroepen van verkeersongevallen. MOVE is aanvullend op data van het LBZ en BRON (Politie). Deze bronnen zijn echter niet volledig omdat het LBZ geen locatiegegevens bevat en BRON alleen ongevallen registreert waarbij de de politie ter plaatse is. In het eerste prototype rapport MOVE RAV doen we uitspraken over zeven RAV's gezamenlijk.
Status
Onderzoek type
Onderzoek
Aanleiding
In het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 ‘Veilig van deur tot deur’, wordt veel aandacht geschonken aan het belang van betrouwbare data om op basis van de juiste informatie te werken aan het doel: 0 verkeersslachtoffers in 2050. De belangrijkste monitors voor deze doelstelling zijn de schattingen van het aantal ernstig verkeersgewonden, het Letsel Informatie Systeem en de Verkeersdodenstatistiek. Voor de schatting van het aantal (ernstig) verkeersgewonden wordt op dit moment gebruik gemaakt van de gegevens uit BRON (Bestand geRegistreerde Ongevallen in Nederland) en de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg (LBZ). Uit eerder onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is bekend dat de cijfers uit BRON onvolledig zijn, omdat de politie lang niet bij alle verkeersongevallen komt. Zeker als daar geen gemotoriseerd vervoer bij betrokken is. Medische databestanden zoals de LBZ zijn completer, maar bevatten geen locatiegegevens.
Al in 2016 is een motie ingediend om een plan van aanpak te ontwikkelen voor een sluitende registratie van de plaats en de oorza(a)k(en) van verkeersongevallen. Na voorbereidende onderzoeken en pilots, waarbij de haalbaarheid van het verzamelen van ambulancedata en de bijbehorende juridische kaders bekeken is, is in 2019 met subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) de Monitor Verkeersslachtoffers (MOVE) Regionale ambulancevoorzieningen (RAV) opgezet.
Eerste prototype rapport MOVE RAV
In MOVE RAV worden anonieme ambulancedata van RAV’s verzameld en ontsloten in een interactief dashboard. MOVE RAV geeft inzicht in de omvang, locaties en risicogroepen van verkeersongevallen. Bij MOVE zijn de kwetsbare weggebruikers, zoals fietsers en voetgangers goed in beeld. Zo kunnen maatregelen genomen worden voor verbetering van de verkeers(on)veiligheid. In het voorliggende rapport wordt het eerste prototype opgeleverd van een landelijke rapportage over verkeersongevallen op basis van ambulancedata. In 2023 waren zeven van de 25 RAV aangesloten bij MOVE.
Resultaten
VeiligheidNL rapporteert het aantal verkeersslachtoffers in Nederland op basis van data van Regionale Ambulancevoorzieningen uit de Monitor Verkeersslachtoffers (MOVE). In 2023 zag het ambulancepersoneel landelijk naar schatting 86.000 verkeersslachtoffers. Hiervan had één op de drie matig of ernstig letsel (MAIS 2+)1. In de eerste helft van 2024 vielen er landelijk naar schatting 42.700 slachtoffers. Dat zijn er ongeveer evenveel als in de eerste helft van 2023, een daling in het aantal verkeersslachtoffers blijft daarmee voorlopig uit.
Ook interessant voor jou
Verkeersveiligheid
Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.