Ga door naar hoofdinhoud
Verkeersveiligheid - Meisje met fiets
placeholder
Thema

Verkeersveiligheid

Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer. We focussen ons hierbij op de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Voor het voorkomen van verkeersongevallen ontwikkelen we gedragsinterventies en geven we advies over te nemen maatregelen.

placeholder
31% stijging
van het aantal Spoedeisende Hulp bezoeken door verkeersongevallen de afgelopen 10 jaar.

Kennisaanbod

Wij richten ons op het beschermen van (de meest kwetsbare) verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer. Ontdek hieronder ons uitgebreide aanbod.

placeholder
Artikel
MOnitor VErkeersslachtoffers (MOVE)
MOVE geeft regionaal inzicht in omvang, aard en oorzaak van verkeersongevallen.
placeholder
Overig
Regionale registraties
VeiligheidNL bepaalt met de ziekenhuizen in een regio waar de letsels worden opgelopen en wat specifieke risico’s zijn voor de betreffende regio.
placeholder
Artikel
Zorgen om toename ongevallen met een fatbike
Zorgen om toename ongevallen met een fatbike
Bekijk al het kennisaanbod

Aanpak en visie

Met onze data brengen geven we inzicht en advies. We zetten ons in om iedereen in Nederland te helpen met veilig deelnemen aan het verkeer en omgaan met risico’s. Groepen die het meeste risico lopen op (ernstig) letsel, geven we een extra zet in de veilige richting. Thema’s bij jongeren zijn afleiding, groepsdruk en risicovol gedrag in het verkeer. Bij ouderen richten we ons op fit, vertrouwd en pijnvrij fietsen. Voor het bereiken van de doelgroepen werkt VeiligheidNL samen met intermediairs zoals leerkrachten in het onderwijs en verkeerseducatiepartners, fysio- en ergotherapeuten.  

Meer over onze visie
placeholder