Verkeersveiligheid
Jaarrapportage MOVE Utrecht 2023
Om verkeersongevallen te verminderen is informatie over deze ongevallen nodig. VeiligheidNL beheert de MOnitor VErkeersslachtoffers (MOVE) om inzicht te krijgen in de omvang, locaties, risicogroepen en oorzaken van verkeersongevallen. De datasamenwerking binnen MOVE Utrecht komt voort uit een gezamenlijke aanpak van de provincie Utrecht, VeiligheidNL, de drie grote regionale ziekenhuizen en de ambulancevoorzieningen van de Provincie Utrecht.
Status
Onderzoek type
Cijferrapportage
Beleidsmakers en wegbeheerders zoals provincies en gemeenten waren voor inzicht in verkeersongevallen tot voor kort vooral afhankelijk van politiedata via BRON. Maar aangezien de politie lang niet bij alle verkeersongevallen ter plaatse is, zijn deze data niet volledig. De politie komt meestal alleen als er gemotoriseerde voertuigen bij een ongeval betrokken zijn of als er een omleiding nodig is.
Middels een interactief dashboard biedt MOVE een vollediger en betrouwbaarder beeld van risicogroepen en risicolocaties bij verkeersongevallen, om zo verkeersveiligheidsrisico’s inzichtelijk te krijgen. Hiervoor worden vanuit diverse Regionale Ambulancevoorzieningen (RAV’s) in het land ambulancedata geanonimiseerd gedeeld met VeiligheidNL. Onder andere om inzichtelijk te maken op welke geografische locatie het ongeval plaatsvond en welk soort voertuigen hierbij betrokken was. Deze data worden in MOVE aangevuld met gepseudonimiseerde data vanuit diverse Spoedeisende Hulp-afdelingen (SEH’s). De SEH-data bieden onder meer inzicht in de wijze waarop verkeersongevallen zijn ontstaan, de aard en ernst van het letsel.
Regionale data essentieel voor Utrechts beleid
De provincie Utrecht wil meer inzicht krijgen in gegevens over verkeersslachtoffers om zo hun beleid en de verkeersveiligheid te kunnen verbeteren en het aantal verkeersslachtoffers te kunnen verminderen. Om deze reden en in het kader van de Utrechtse ambitie “minder is beter”, heeft de provincie Utrecht in 2019 opdracht gegeven aan VeiligheidNL voor het opzetten van de MOnitor VErkeersslachtoffers (MOVE) Utrecht.
MOVE Utrecht maakt gebruik van gepseudonimiseerde verkeersongevallendata van (3 van de 4) Spoedeisende Hulp-afdelingen van ziekenhuizen in de provincie Utrecht. Dit zijn het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het St. Antonius ziekenhuis en het Diakonessenhuis. Daarnaast maakt MOVE Utrecht gebruik van geanonimiseerde verkeersongevallendata van de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU).
VeiligheidNL is verantwoordelijk voor het verzamelen en verwerken van deze gegevens, en voor het overzichtelijk presenteren ervan in een interactief dashboard. Utrechtse wegbeheerders kunnen gebruikmaken van de gegevens uit MOVE Utrecht om het aantal verkeersslachtoffers te monitoren. Bovendien bieden de gegevens van de spoedzorgpartners aanknopingspunten voor preventieve maatregelen, zowel op het gebied van infrastructuur als gedrag. Samen met de provincie Utrecht, de Utrechtse gemeenten en VeiligheidNL zetten zij een belangrijke stap in het gezamenlijk terugdringen van het verkeersletsel in de provincie.
De cijfers onderstrepen het belang van het samenwerkingsverband. In 2023 zijn er binnen de provincie Utrecht 7.962 slachtoffers geregistreerd in MOVE. Hiervan werden er 6.456 slachtoffers behandeld door de RAV's binnen de provincie Utrecht, waarvan voornamelijk door de RAVU. 1.506 slachtoffers werden behandeld op de SEH zonder door de ambulancevoorziening te zijn binnengebracht. 1.192 slachtoffers werden door zowel de RAVU als de SEH behandeld. Onder de 7.962 slachtoffers waren er 7.052 verkeersslachtoffers, 759 slachtoffers van een enkelvoudig voetgangersongeval en 151 slachtoffers met een ander vervoersongeval**.
De huidige overeenkomsten met de Utrechtse Spoedeisende Hulpafdelingen liepen af in 2023. De overeenkomsten met de Regionale Ambulancevoorzieningen lopen af in 2025. De provincie Utrecht en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben al ingezet op een meerjarige continuering tot tenminste 2028. De provincie Utrecht wil zich de komende vier jaar opnieuw inzetten om de verkeersveiligheid in de provincie Utrecht te verbeteren, door gebruik te blijven maken van de verkeersongevallendata van de spoedzorgpartners.
Bekijk de rapportage en de infographic
Privacy van patiënten waarborgen
MOVE gebruikt alleen data van verkeersslachtoffers die relevant zijn voor de verkeersveiligheid en die reeds in het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) zijn verzameld voor het medisch zorgproces. Het levert dus geen extra registratielast op. VeiligheidNL werkt daarnaast met geavanceerde AI-technologieën die de privacy van patiënten waarborgen en alleen strikt noodzakelijke gegevens selecteren die de aard, oorzaken en gevolgen van verkeersongevallen inzichtelijk maken.
Ook interessant voor jou
Meer over onderwerpen:
Verkeersveiligheid
Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.