Gehoorschadepreventie
Festivalbezoekers vertrekken vaak eerder door te harde muziek
Een derde van de bezoekers aan een muziekfestival houdt het niet vol tot het einde, door te harde muziek. Zo blijkt uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting.
Status
Onderzoek type
Onderzoek
De Nationale Hoorstichting liet in 2016 onderzoek uitvoeren naar het festivalbezoek van jongeren. Uit dit vragenlijstonderzoek onder ruim duizend jongeren van 18 t/m 30 jaar, blijkt dat muziek op festivals en muziekevenementen soms zo hard aan staat dat zij het niet tot het einde volhouden. Toch is te hard geluid geen reden om weg te blijven.
Terug naar huis vanwege te harde muziek
Festivals zijn populair, maar uiteraard zijn er ook frustraties: veel bezoekers ergeren zich aan de hoge prijzen, lange rijen voor de wc en - niet onbelangrijk - aan te harde muziek.
Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst een derde van de bezoekers weleens voortijdig wegloopt. Het merendeel van de jongeren vindt dat organisatoren verantwoordelijk zijn voor informatie en gehoorbescherming, maar 43 procent geeft aan dat ze hier nog nooit op zijn gewezen - vooraf of tijdens een muziekevenement. Een positieve ontwikkeling is dat een derde van de jongeren zelf de verantwoordelijkheid neemt en zorgt voor oordoppen ter bescherming tegen de schadelijke decibels.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Kien Onderzoek in opdracht van de Nationale Hoorstichting. Download hieronder de rapportage van dit onderzoek.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Gehoorschadepreventie
Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.