Valpreventie
Kaart inschatting valrisico
Hoe ouder je wordt, hoe groter het valrisico. Helaas zijn veel ouderen zich hier niet van bewust. Het is daarom belangrijk dat jij ouderen met een verhoogd valrisico signaleert en opspoort. Hoe je dat doet? Gebruik de kaart Inschatting valrisico. Hierop staat een handig stroomschema waarmee je eenvoudig en snel het valrisico van jouw cliënt inschat.
Doelgroep
Voor (zorg)professionals uit het gemeentelijk domein en het zorgdomein die regelmatig met ouderen in aanraking komen. Zoals thuiszorgmedewerkers, GGD- en welzijnsmedewerkers, MBVO- docenten, sport- en bewegingsleiders senioren, buurtsportcoaches, (wijk)verpleegkundigen, fysio- ergo- en oefentherapeuten, POH’ers en apotheekmedewerkers.
Zo gebruik je de kaart Inschatting valrisico
De kaart Inschatting valrisico bevat drie vragen waarmee je ouderen met een verhoogd valrisico opspoort. Voer de valrisicoschatting het liefst ieder jaar uit. Bijvoorbeeld als ouderen op consult komen of als je bij een cliënt thuis komt. Het kaartje is via veel verschillende professionals in te zetten.
Verhoogd valrisico?
Verwijs ouderen met een verhoogd valrisico door naar een zorgverlener zoals de huisarts, fysiotherapeut of wijkverpleegkundige zodat het valrisico verder in kaart kan worden gebracht.
Laag valrisico?
Geef ouderen met een laag valrisico tips om actief te blijven en de balans en spierkracht te oefenen.
Tips om ouderen in beweging te krijgen
Tip 1
Samen bewegen is veel leuker! De gemeente biedt beweegactiviteiten aan waar ouderen aan mee kunnen doen.
Tip 2
Breng ouderen in beweging met behulp van het TV-programma Nederland in beweging. Elke werkdag op NPO2 om 9.15 uur en op NPO1 om 10.15 uur.
Tip 3
Adviseer ouderen om de checklist op de kaart door te nemen of doe dit samen. Zo krijgen ouderen inzicht in wat ze nog meer kunnen doen om een val te voorkomen.
Bewegen is goud
Bewegen is goud
Voor een goede conditie is het belangrijk om minimaal 30 minuten per dag te bewegen en om evenwicht en spierkracht te trainen. Zo blijft de conditie goed en blijven spieren soepel. En daarmee verklein je het risico op een val. Meer informatie over de beweegrichtlijn en sport en bewegen voor ouderen lees je op Kenniscentrum Sport en Bewegen.
De Kaart inschatting valrisico kan je downloaden of bestellen als drukwerk
Kaart inschatting valrisico (per 50 stuks)
€ 6,00 excl. BTW en evt. verzendkosten
Advies laag, matig of hoog valrisico
Wil je als professional net iets meer doen? Gebruik dan de valrisicotest met aanvullende vragen inclusief het afnemen van een looptest. Zo kan je inschatten of de oudere een laag, matig of hoog valrisico heeft en bijpassend advies geven. Bijvoorbeeld te gebruiken op Vitaliteitsbijeenkomsten.
Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.