Ga door naar hoofdinhoud
Baby in co-sleeper

Welk bedje is veilig voor baby's en kinderen?

Baby’s slapen veilig in een geschikt bedje, maar het aanbod in winkels is gigantisch. Welk advies kun je geven aan ouders als hulp bij het kiezen van het juiste bedje? Hieronder lees je de belangrijkste adviezen. 

Het aanbod bedjes is enorm, maar een veilig bedje moet in ieder geval voldoen aan de volgende criteria: 

  • De bedbodem moet vlak en stevig zijn.
  • Het bedje moet stabiel zijn en niet makkelijk kunnen omvallen, ook niet als een zusje of broertje op de zijkant leunt.
  • De bedbodem en de zijwanden moeten goed kunnen ventileren.
  • Het matras moet goed passen. Een matras moet makkelijk in het bedje kunnen worden gelegd, maar er mag geen ruimte zitten tussen het matras en de zijwanden.
  • Een bedje mag geen kussenachtige bekleding bevatten, waar de baby eventueel met het gezichtje tegenaan kan rollen.
  • Het bedje moet groot genoeg zijn voor een baby om vrij in te kunnen bewegen.
  • Eventueel opklapbare  zijwanden moeten voorzien zijn van een kinderveilige sluiting. 
  • De meeste bedjes hebben spijlen. De afstand tussen de spijlen ligt tussen de 4,5 en 6,5 cm. 
  • Bij een veilig bedje moet het niet mogelijk zijn voor een baby om zelf uit bed te klimmen.
  • Het bedje moet glad afgewerkt zijn zonder gevaarlijke uitsteeksels, punten, scherpe randen of schroeven. Check dit ook goed bij rotan wiegjes.

Wieg

De eerste drie tot zes maanden, totdat het kind beweeglijker wordt, is een wieg een veilige slaapplek voor een kind. Zodra een kind gaat omrollen, is het tijd om over te stappen naar een groter en steviger kinderledikant. Een wieg is veilig als:

  • het spijlen of een andere open structuur heeft
  • het minimaal 20 cm diep, gemeten vanaf de bovenkant matras, en maximaal 90 cm lang is
  • de bekleding goed vastzit en strak is gespannen
  • het niet uit kussenachtige materialen bestaat

Co-sleeper / aanschuifbedje

Een co-sleeper is een wiegje dat gebruikt kan worden als losstaande wieg, maar het kan ook als aanschuifbedje aan het bed van de ouders bevestigd worden. Tussen het ouderlijk bed en de co-sleeper zit een opstaande zijde, die de moeder kan laten zakken als de baby gevoed moet worden. Een mooie, praktische oplossing om de baby de eerste maanden dichtbij te hebben, maar wel veilig in zijn of haar eigen bedje.

Een co-sleeper/aanschuifbedje moet aan dezelfde eisen voldoen als een normale wieg (zie hierboven). Aanvullend gelden nog een aantal extra punten:

  • Het aanschuifbed moet in hoogte verstelbaar zijn. En om te voorkomen dat de baby per ongeluk in het ouderlijk bed rolt, moet het matras van het aanschuifbedje altijd minimaal 12 cm lager zijn dan het ouderlijk matras. 
  • Het aanschuifbed moet stevig bevestigd worden aan het ouderlijk bed, zodat er geen opening ontstaat.  
  • Als moeder en kind beide slapen, moet de zijwand van het aanschuifbed weer volledig omhoog gezet worden. Zo voorkom je dat de baby in de spleet tussen de matrassen terecht komt of dat er beddengoed van de ouders in het babybedje komt. 

Een co-sleeper is geen noodzakelijk product. Ouders kunnen ook prima een normaal wiegje of ledikant op de ouderlijke slaapkamer plaatsen. Wat ze niet moeten doen, is een gewoon kinderledikant zelf aanpassen door een zijkant af te zagen, en dit ledikant vervolgens als aanschuifbedje gebruiken. Je hebt dan immers niet meer de mogelijkheid het bed te sluiten.

Kinderledikant

Een ledikant is een veilige slaapplek voor kinderen tot ongeveer 2,5 jaar. Vaak willen ouders eerst een wieg gebruiken, dan zullen ze na ongeveer drie maanden (zodra het kind beweeglijk wordt) over moeten stappen op een kinderledikantje. De keuze in kinderledikanten is groot en daarom hebben we op kinderveiligheid.nl, de website voor ouders, een aantal zaken op een rij gezet, waar ouders op moeten letten bij de aanschaf. Geef daarnaast het advies om zelf ook goed te kijken; zeker als ouders een tweedehands bedje kopen of er zelf een maken. 

Matrasbeschermer met een ventilerende toplaag

In een wieg of ledikant kunnen ouders gebruik maken van een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag. Zo’n matras bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag met daarop een laag met een honingraatstructuur. Er zijn veel verschillende merken en typen op de markt. We hebben alle voors en tegens voor je op een rij gezet.

Stapelbed / hoogslaper

Stapelbedden of hoogslapers worden vaak aangeschaft als een kind uit zijn eerste bedje is gegroeid. Kinderen zijn dan vaak rond de 2,5 jaar en ongeveer 90 cm lang. Maar ook oudere kinderen kunnen in een stapelbed of hoogslaper slapen. Uiteraard is de kans op ernstig letsel groter bij een val uit een hoog bed. Ouders moeten daarom goed checken of een hoog bed hiertegen beschermt:

  • Zo moet het bed een voldoende opstaande rand hebben, zodat een kind er tijdens de slaap niet uit kan vallen. 
  • Ook mag er geen ruimte tussen matras en de rand zitten, waar kinderen doorheen kunnen glippen of met het hoofd bekneld kunnen raken. 
  • Het trapje dat aan het bed zit, moet stevig en veilig zijn en een leuning hebben.

Tip

Tip

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, gaan we dieper op de adviezen in en geven we praktische tips om een hoogslaper veilig te gebruiken.

Buitenbedje

Baby’s kunnen prima veilig buiten slapen. Er bestaan zelfs speciale buitenbedjes waar een baby zowel in de winter als zomer in kan slapen. Dat zijn houten 'buitenslaaphuisjes', waarin precies een matrasje past. Aan de voorzijde is het voorzien van horrengaas waardoor er geen insecten, katten of honden bij de baby kunnen komen. Inmiddels maken meerdere kinderdagverblijven gebruik van de buitenslaaphuisjes. De buitenslaaphuisjes moeten net als een gewoon ledikant voldoen aan het

. In het model-protocol veilig slapen op de kinderopvang staan meer tips over veilig buiten slapen.

Campingbed

Een campingbed is handig: niet alleen tijdens een vakantie op de camping maar bijvoorbeeld ook voor een logeerpartijtje. Dit bedje is niet bedoeld als permanente slaapplaats, daarvoor is het niet stevig genoeg. Maar het is wel een beter alternatief dan een kinderwagenbak. Een campingbed is meestal gemaakt van een metalen frame met een rechthoekige kuip van textiel of plastic. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook babytentjes te koop, die je dicht kunt ritsen. Er zijn veel soorten campingbedjes te koop en niet ieder bedje voldoet aan alle veiligheidscriteria. 
Op Kinderveiligheid.nl lees je waar een campingbedje allemaal aan moet voldoen.

Rustplek, maar geen slaapplek

Er zijn ook producten op de markt, die bedoeld zijn om een baby een geborgen rustplekje te geven. Een populair voorbeeld is het babynestje, maar je kunt ook denken aan een babyhangmat. Belangrijk advies voor ouders is, dat deze producten niet veilig zijn als vaste slaapplek voor een baby. Hieronder leggen we uit waarom niet.

Babynestje

Een babynestje is letterlijk een nestje met een opstaande en gewatteerde rand. In principe is er niets mis met het product als het op een veilige manier gebruikt wordt. En veilig betekent in dit geval, onder toezicht. Wil een ouder de pasgeboren baby een beschut plekje geven op een kleed of in de box, dan kunnen ze overdag een babynestje gebruiken, mits ze de baby in de gaten houden. 


VeiligheidNL raadt het gebruik van een babynestje af in het ouderlijk bed, de wieg of het ledikant. 

Babyhangmat

Een hangmat in de box is een prima plek voor een kind om af en toe even in te rusten, maar wel onder toezicht. Doordat een kind gekromd in een hangmat ligt, is de hangmat niet geschikt als slaapplaats. Als richtlijn adviseren we om een baby niet langer dan 2 uur per dag in een gekromde houding te laten zitten. Tel hierbij de tijdsduur in de babyautostoel, maar ook in de kinderwagen en thuis als de baby nog ligt te slapen na een autorit of wandeling, op bij de tijd die een kindje doorbrengt in een stoeltje of hangmat. We adviseren dan ook om een kind tijdens de slaap zoveel mogelijk plat op de rug te leggen.

Hier moeten ouders op letten bij het gebruik van een babynestje!

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Mieke Cotterink
Expert Kinderveiligheid
Mieke Cotterink
Mieke is dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL.

Aan de slag

Ga direct aan de slag met ons voorlichtingsaanbod over Veilig Slapen. Voor jezelf én voor ouders. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby's.

Meer over onderwerpen:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder