Kinderveiligheid
Wat is een veilig kindermatras?
Een kind ligt veel in bed. Daarom is het belangrijk dat ouders kiezen voor een matras dat veilig is en van goede kwaliteit. Maar wanneer is een matras veilig? En waar let je op bij een matrasbeschermer?
Om te bepalen of een matras goed en veilig is voor een kind, kun je rekening houden met de volgende criteria:
- Het matras moet stevig zijn. Een kind kan het matras dan niet zelf optillen, of onder het matras komen.
- Het matras moet goed in het bedje passen, zonder dat er ruimte zit tussen het matras en de zijwanden. Anders kan een kind tussen het matras en de zijkant van het bedje terecht komen.
- Het matras mag niet te zacht zijn. Een kind kan hierdoor met het gezichtje in het matras zakken, met de kans op stikken. Je kunt controleren of het matras niet te zacht is, door met de platte hand en gestrekte arm op het matras te drukken. Als het goed is, drukt het matras maar een klein stukje in.
- Een matras mag geen korrels bevatten. Net als bij een zacht matras kan een kind hierdoor met het gezichtje in het matras zakken, met alle gevolgen van dien.
- Het matras moet vlak zijn.
- Een matras mag geen plastic hoes hebben. Een nadeel van plastic is dat het warm is en geen frisse, schone lucht doorlaat. Een kind kan daardoor stikken.
Matrasbeschermer met ventilerende toplaag
Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag bestaat uit een niet-vochtdoorlatende laag, met daarop een laag met een honingraatstructuur. Er zijn veel verschillende merken en typen op de markt.
Zowel bij ouders als professionals in de kraamzorg en de jeugdgezondheidszorg is er veel onduidelijkheid over wat wel en niet kan. Zo blijkt wel uit de vele vragen die VeiligheidNL krijgt over dit product.
Een matrasbeschermer is op zich een veilig product en kan rekenen op positieve verhalen uit de praktijk, vooral op het gebied van hygiëne en ventilatie. Maar de ventilerende werking van het matras zorgt er niet voor dat een kind zonder risico’s op de buik kan slapen. Die claim is onterecht. Daarnaast kan een matrasbeschermer problemen geven in de kraamtijd, doordat baby’s te snel afkoelen.
Hieronder zetten we alle zaken nog even op rij:
Wat betreft de veiligheid:
- Belangrijk advies blijft om ook op dit product de baby op de rug te laten slapen. De ventilerende toplaag zorgt er namelijk niet voor dat baby’s op de buik gewoon kunnen doorademen. Dat is ook nooit aangetoond in (wetenschappelijk) onderzoek. De claim van fabrikanten en winkeliers dat dit wel mogelijk is, is onterecht
- Het gebruik van dit product in de kraamtijd, bij baby’s die moeite hebben om op temperatuur te blijven, raden we af. Ten eerste omdat de ventilerende toplaag zorgt voor afkoeling van de pasgeboren baby , ten tweede omdat het eventuele gebruik van een heetwaterkruik op een niet-vochtdoorlatende laag risico’s met zich mee kan dragen.
Schoon en comfortabel
Een matrasbeschermer met een ventilerende toplaag kent een aantal voordelen ten opzichte van een gewone matras(beschermer), zo blijkt uit praktijkverhalen:
- Het is hygiënischer, spuug was je er gemakkelijk af zodat het matras schoon blijft.
- Als een baby heeft gespuugd, zakt het braaksel in de toplaag waardoor de baby niet met het hoofdje in de viezigheid ligt.
- De ventilerende toplaag zorgt ervoor dat een kindje comfortabeler ligt bij een warme temperatuur.
Adviseer ouders De 4 van veilig slapen
De 4 belangrijkste adviezen samengevat.
Aan de slag
Ga direct aan de slag met ons voorlichtingsaanbod over Veilig Slapen. Voor jezelf én voor ouders. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor baby's.
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.