Ga door naar hoofdinhoud

Veilig slapen in de kinderopvang: model-protocol

Jonge baby’s overlijden relatief vaker door wiegendood op een kinderopvang of bij een gastouder. Hoe komt dat en wat kunnen we doen om dit te voorkomen?  Het model-protocol Veilig slapen in de kinderopvang helpt hierbij. 

Ook al is de kwaliteit van de opvang nog zo hoog, voor jonge baby’s blijkt de overgang van thuis naar kinderopvang vaak een ingrijpende gebeurtenis. Want er verandert veel voor een baby op de kinderopvang. Andere verzorgers, nieuwe geluiden en geuren, een ander bedje, een afwijkende dagindeling, flesvoeding in plaats van de borst.  

Deze veranderingen van routine kunnen stress veroorzaken. En uit onderzoek blijkt dat deze stress van invloed kan zijn op de risicofactoren rond

. Daarom is het verstandig dat de kinderopvang, samen met de ouders, de baby langzaam laat wennen, om de overgang van thuis naar de kinderopvang zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

Model-protocol

In overleg met

Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland en RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu)
en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid hebben we hiervoor een model-protocol ontwikkeld: Veilig slapen in de Kinderopvang. Met een kleine aanpassing is het protocol ook te gebruiken voor andere vormen van kinderopvang, zoals oppasouders. 

 

In het protocol staan onder andere adviezen om veranderingen in routine zoveel mogelijk te vermijden, hoe je hier samen met de ouders afspraken over kunt maken, en wat je moet doen in geval van een calamiteit. 

Tip

Tip

Zorg dat alle werknemers vertrouwd zijn met de adviezen en informeer alle ouders over het veiligheidsbeleid van de organisatie. 

Wil jij als pedagogisch medewerker alles weten over een veilige slaapplek op de kinderopvang? En wil je ouders goed kunnen adviseren over het veilig laten slapen van hun baby? 

 

Volg dan nu de e-learning Veilig slapen in de kinderopvang.  

Inschrijven

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder