Verkeersveiligheid
De fietshelm kan veel ellende voorkomen
In Nederland overlijden er meer mensen in het verkeer op de fiets dan in de auto. Het aantal fietsslachtoffers met ernstig letsel is in de afgelopen 10 jaar fors gestegen, namelijk met 27%. In 2023 waren er 76.400 fietsers die op de Spoedeisende Hulp belandden. Op 10 april, tijdens de Dag van de Fietshelm vragen we samen met artsen, belangenorganisaties en stichtingen aandacht voor het belang van de fietshelm.
Kwetsbaar op de fiets
Je denkt misschien dat het jou niet zo snel zal overkomen. Maar het wordt steeds drukker op straat en het verschil in snelheid tussen voertuigen wordt ook steeds groter. Vaak wordt een fietsongeval veroorzaakt door eigen gedrag dat voorkomen kan worden. Maar je bent op de fiets ook kwetsbaarder bij een botsing met anderen. De gevolgen kunnen groot zijn als je een fietsongeval krijgt en geen helm draagt. Daar kan Hugo helaas over meepraten. Bekijk zijn verhaal.
Kans op hoofdletsel 62% lager
48.700 van alle fietsslachtoffers die de Spoedeisende Hulp bezochten in 2023 hadden ernstig letsel. Bij één op de zes gevallen was er sprake van hersenletsel en bij 55-plussers betrof het zelfs één op de vijf gevallen. Door een helm te dragen, kun je veel ellende voorkomen. Onderzoek laat zien dat helmgebruik de kans op hersenletsel met één derde verlaagt en de kans op hoofdletsel wordt zelfs 62% lager. Dit geldt voor alle fietsers, dus ook volwassenen.
10 april: Dag van de fietshelm
Artsen, belangenorganisaties en VeiligheidNL moedigen het gebruik van een helm aan. Op 10 april is het wederom de Dag van de Fietshelm. Deze week zijn er door het hele land acties en evenementen om de algemene fietsveiligheid en het dragen van een fietshelm onder de aandacht te brengen. VeiligheidNL is aanwezig tijdens de informatiemarkt ‘Samen Veilig Fietsen’ op zaterdag 13 april 2024 van 12:00 tot 16:00 uur bij Mantel fietsen in Rotterdam. Ben jij nieuwsgierig naar wat jij kan doen om zelf, je kind of je ouders zo veilig mogelijk deel te laten nemen aan het verkeer, kom dan langs! Mantel fietsen Rotterdam vind je op de Stadionweg 33D, 3077 AP in Rotterdam.
Hoe beschermt de fietshelm tegen letsel?
Een fietshelm beschermt het hoofd via de schuimlaag in de helm. De laag veert mee en vermindert zo de impact op de hersenen. Om de schuimlaag heen zit de gladde, harde buitenkant van de helm. Deze buitenkant is glad, zodat hij makkelijk over de grond kan glijden en zo voor weinig weerstand zorgt. Dit verkleint de kans op nekletsel. De buitenkant is hard, zodat de helm de kracht van de klap kan verdelen over een groter oppervlak. Daarnaast beschermt de harde buitenkant het hoofd tegen het binnendringen van scherpe voorwerpen. Het bandje onder de kin zorgt ervoor dat de helm op het hoofd blijft zitten.
Motiveer ouderen om te blijven fietsen
Fietsslachtoffers zijn relatief vaak ouderen. Ouderen lopen ook vaker ernstig letsel op dan jongere fietsers. Bovendien zien we in de afgelopen jaren een aanzienlijke stijging van het aantal fietsslachtoffers van 55 jaar en ouder. Het landelijke programma Doortrappen heeft de ambitie dat ouderen zo lang mogelijk veilig blijven fietsen.
Ook interessant voor jou
Meer over onderwerpen:
Verkeersveiligheid
Jaarlijks worden zo'n 70.000 verkeersslachtoffers op de Spoedeisende Hulp behandeld met ernstig letsel. Vaak is eigen gedrag een belangrijke oorzaak. Het programma Verkeersveiligheid richt zich op het beschermen van de gezondheid van verkeersdeelnemers en op het stimuleren van veilig gedrag in het verkeer.