Ga door naar hoofdinhoud
Gehoorschade man

Maatschappelijke kosten tinnitus: bijna 7 miljard euro

Tinnitus, oftewel oorsuizen, is geluid horen dat er niet is. Tinnitus kostte de maatschappij in 2009 6,8 miljard euro. Zo laat onderzoek van de Universiteit Maastricht uit 2013 zien.

Laatste wijziging: 7-11-2013

In Nederland bedroegen de maatschappelijke kosten voor tinnitus gemiddeld 6,8 miljard euro in 2009. Het grootste gedeelte van dit bedrag ging op aan kosten door productiviteitsverlies. Conclusie van de onderzoekers: de economische last van is substantieel.

Zorgkosten 2 miljard euro

Naast de maatschappelijke kosten voor tinnitus, berekenden de onderzoekers van de Universiteit Maastricht dat in het geval van oorsuizen gemiddeld 2 miljard euro per jaar alleen al aan zorgkosten opgaat. Ze gingen er hierbij vanuit dat 10 procent van de Nederlanders tinnitus heeft en dat de zorgkosten 1.544 euro per patiënt bedragen, op basis van gemiddeld 21 consulten per jaar bij een arts of andere hulpverlener.

Verzuimkosten nog hoger

Daarnaast waren er kosten door productiviteitsverlies, door gemiste werkdagen. Deze verzuimkosten lagen nog een stuk hoger dan de zorgkosten, waarmee de totale kosten uitkomen op bijna 7 miljard euro. Ter vergelijking: de totale maatschappelijke kosten voor tinnitus liggen drie keer hoger dan bijvoorbeeld de kosten voor borderline persoonlijkheidsstoornis. Ze dragen dus substiantieel bij aan de economische last die gepaard gaat met tinnitus.

Download het volledige artikel

Tinnitus: A Cost Study
(pdf)

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder