Ga door naar hoofdinhoud
Kind met koptelefoon op

Wat levert gehoorschadepreventie ons op?

Een kosten-batenanalyse

Investeren in preventie van gehoorschade bij jongeren, zorgt voor lagere zorgkosten op lange termijn. Zo blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut uit 2015.

Investeren in gedragsprogramma’s die zich richten op het voorkomen van gehoorschade, is kosteneffectief. Als in de toekomst meer data over gehoorschade door geluid beschikbaar komen, kunnen we de verhouding tussen gezondheidsbevordering en de economische gevolgen nog nauwkeuriger berekenen.

Voorkomen is beter dan genezen

In 2015 onderzocht het Trimbos-instituut de gezondheids-economische voordelen van investeren in preventie van gehoorschade bij jongeren tussen de  12 en 25 jaar. Op basis van hun kosten-baten analyse noemt Trimbos het raadzaam om te investeren in de preventie van gehoorschade. Daarmee kunnen hogere kosten op de lange termijn voorkomen worden.  

Uit de kosten-baten analyse blijkt ook dat de toepassing van de Oorcheck hoortest in de JGZ de hoogste

De Return on Investment is een manier om de effectiviteit van een investering te bepalen. De inkomsten van de investering worden afgetrokken van de uitgaven en gedeeld op de investering, de uitkomst is een ratio of percentage.
heeft.  

Meer onderzoek nodig

Door een tekort aan data heeft het Trimbos-instituut voor de analyse veel gebruik gemaakt van expertschattingen. Het instituut raadt daarom aan om in de toekomst meer onderzoek te doen naar (de effectiviteit van) gedragsprogramma’s.

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder