Ga door naar hoofdinhoud
Valpreventie ouderen op stoel in beweging

Opleidingen valpreventie

Wij zetten ons in om valletsel bij ouderen te verminderen door effectieve interventies te ontwikkelen en kennis en expertise te verspreiden. Voor een zo groot mogelijke impact hebben we hiervoor opleidingen en e-learnings ontwikkeld. Zoals opleidingen om instructeur of trainer te worden voor de erkende valpreventieve beweeginterventies Otago en In Balans. Ook geven we een training over hoe je de Valanalyse kunt uitvoeren. Op deze pagina staan onze incompany-opleidingen en e-learnings op een rij.

Aanbod incompany trainingen

De vraag naar incompany-trainingen is enorm. De reden hiervoor is dat gemeenten de taak hebben gekregen om de Ketenaanpak Valpreventie in te richten voor haar inwoners van 65 jaar en ouder met een valrisico. Door de grote vraag naar incompany-trainingen en de effectiviteit hiervan voor de gemeente is het voorlopig niet mogelijk om je als individu in te schrijven.
Werk je in de eerstelijnszorg? Wij adviseren om samenwerking te zoeken met de gemeente. Zij hebben de regie in het opzetten van de lokale valpreventie-aanpak en ook budget om professionals op te leiden.

Incompany scholing In Balans

In Balans is een groepsinterventie gericht op het voorkomen van valongevallen bij 65-plussers door verbetering van balans en spierkracht, toename van zelfvertrouwen en ontspanning en bewustwording van risicofactoren. De cursus bestaat uit een beweegprogramma en voorlichting. De scholing start met een e-learning om jouw kennis van valpreventie en de In Balans methodiek te vergroten. Na de e-learning volgen twee scholingsdagen en 18 uur zelfstudie tussen scholingsdag 1 en 2. Tijdens deze scholingsdagen ligt de nadruk op het oefenen van vaardigheden. 

 

Meer informatie

Incompany training Otago

Het Otago-oefenprogramma is een valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is vooral geschikt voor ouderen die al wat kwetsbaar zijn. Tijdens Otago gaan ouderen samen met een fysiotherapeut of oefentherapeut aan de slag met beenspierversterkende oefeningen, evenwichtsoefeningen en een wandelschema. Ze doen dit individueel thuis, of in een groep in de praktijk. Tijdens de training Otago instructeur ligt het accent op het aanleren van de opbouw en de unieke gestructureerde manier van instrueren van ouderen tijdens de uitvoer van de Otago oefeningen. Dit met als doel om de oefeningen veilig en effectief in te zetten. De training bestaat uit 2,5 dag contacturen en 18 uur zelfstudie. 

 

Meer informatie

Incompany Starten met de Valanalyse

Om een valongeval bij een oudere te voorkomen is het nodig om op tijd een verhoogd valrisico op te sporen, het valrisico te beoordelen en de valrisico's in kaart te brengen. Hiervoor hebben wij de Valanalyse ontwikkeld. Momenteel is dit de enige erkende en beschikbare tool voor screening (stap 2 in de Ketenaanpak Valpreventie). Dit is een tool met een valrisicotest om de mate van valrisico vast te stellen, en een uitgebreidere lijst met vragen en tests om het valrisico verder in kaart te brengen. In de training 'Starten met de Valanalyse' leer je hoe je de Valanalyse het beste kunt gebruiken. De training duurt 1 dag.

 

Meer informatie

E-learnings

Al onze e-learnings zijn gratis!

Opsporen van valrisico bij ouderen: leer in 1,5 uur hoe je valrisico kan opsporen, samenwerkt met andere professionals voor de juiste vervolgstappen en in gesprek gaat met ouderen over valpreventie.

Ouderen motiveren voor valpreventie: leer op een interactieve manier hoe je omgaat met de weerstanden en motieven van ouderen voor valpreventie. Je kan de e-learning in ongeveer 3,5 uur afronden en accreditatiepunten worden na succesvolle afronding toegekend.

Valpreventie bij ouderen met dementie en cognitieve stoornissen: de e-learning geeft je praktische handvatten en praktijkvoorbeelden om aan de slag te gaan bij deze kwetsbare doelgroep. Je kan de e-learning in ongeveer 1,5 uur afronden en accreditatiepunten worden na succesvolle afronding toegekend.

Op de hoogte blijven van nieuws over valpreventie?

Meld je aan
Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder