Valpreventie
Valpreventie bij dementie en cognitieve stoornissen
Ouderen hebben een hogere kans op vallen als ze lijden aan dementie of een andere cognitieve stoornis. Hoe eerder er aandacht is voor het verhoogde valrisico bij deze ouderen, hoe groter de kans op effectieve valpreventie.
Een grotere kans op vallen, grotere kans op letsel
Ouderen met dementie en cognitieve stoornissen vallen twee keer zo vaak als leeftijdsgenoten zonder dementie en cognitieve stoornissen. Ze lopen daarbij vaker ernstiger letsel op, herstellen minder snel en hebben een hogere kans op overlijden als gevolg van een val.
Dementie komt relatief veel voor: in Nederland hebben 198.000 65-plussers de diagnose dementie. Dit aantal zal door de vergrijzing meer dan verdubbelen naar bijna een half miljoen in 2060. Naar verwachting neemt hierdoor ook het aantal valongevallen toe.
Een pragmatische aanpak van valrisico's
Net als bij ouderen zonder cognitieve stoornissen is een pragmatische aanpak van valrisico’s nodig. Dat betekent zorg op maat, gebaseerd op het klinisch oordeel van zorgprofessionals met goede onderlinge afstemming, persoonlijke begeleiding en betrokkenheid van mantelzorgers. Valpreventieve beweeginterventies mogen daarbij niet ontbreken. Daarnaast lijkt meer aandacht voor het verbeteren van cognitieve functies een belangrijke toevoeging.
Gratis E-learning
Gelukkig kun je met een goede aanpak de kans op een val verkleinen. In de e-learning 'Valpreventie bij dementie en cognitieve stoornissen' geven we praktische handvatten en praktijkvoorbeelden om met valpreventie aan de slag te gaan bij deze kwetsbare doelgroep. De e-learning is gemaakt voor eerstelijns zorgprofessionals, professionals uit het gemeentelijk domein en vrijwilligers die veel in contact komen met ouderen met dementie en cognitieve stoornissen.
Interessante presentaties
Interessante presentaties
Hans van Hobbelen, lector Veroudering en paramedische zorg aan de Hanzehogeschool:
Valproblematiek en valpreventie bij ouderen met cognitieve problemen (Landelijk Valsymposium 2021)
Jasper Huberts, geriatriefysiotherapeut en voorzitter NVFG:
Praktische toepasbaarheid van valpreventie bij ouderen met cognitieve problemen (Landelijk Valsymposium 2020)
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.