Veilig Productgebruik
Vuurwerkongevallen jaarwisseling 2019-2020
Vuurwerk zorgt, behalve voor geluids- en milieuoverlast, schade en vernielingen ook voor gewonden door vuurwerk, waarvan sommige zeer ernstig. Reden voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de ontwikkeling van het aantal vuurwerkgewonden en de oorzaken in kaart te willen hebben. Wij houden de aantallen vuurwerkgewonden al lange tijd bij. Data krijgen we van de Spoedeisende Hulp-afdelingen (SEH) van ziekenhuizen en de huisartsenposten (HAP).
Status
Onderzoek type
Cijferrapportage
Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 is het totaal aantal vuurwerkslachtoffers gestegen ten opzichte van de afgelopen twee jaarwisselingen. Het aantal SEH-bezoeken bedroeg een tiental minder dan vorig jaar, maar de 900 HAP-behandelingen zijn er 100 meer dan vorig jaar en 200 meer dan twee jaar geleden.
SEH-afdelingen
Op 31 december 2019 en 1 januari 2020 zijn 385 personen op een SEH-afdeling behandeld voor vuurwerkletsel. Hiervan waren 101 slachtoffers jonger dan 15 jaar.
HAP
Naast de vuurwerkslachtoffers die op een SEH-afdeling behandeld werden, bezochten
naar schatting 900 personen met vuurwerkletsel een huisartsenpost.
Kijk voor meer informatie over de vuurwerkongevallen tijdens jaarwisseling 2019-2020 naar het rapport (onder andere aantal slachtoffers per leeftijdsgroep, type letsel en zelf aangestoken versus omstander):
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Veilig Productgebruik
Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.