Veilig Productgebruik
Vuurwerkaankoop en -gebruik jaarwisseling 2019-2020
Elk jaar rapporteren wij over het aantal vuurwerkgewonden. Voor een goede interpretatie van de ontwikkeling van vuurwerkletsels kijken we ook naar vuurwerkaankoop en -gebruik onder een representatieve steekproef van Nederlandse huishoudens.
Met een korte vragenlijst onder een representatieve steekproef van Nederlandse huishoudens (ingevuld door 1.658 personen in de periode 6-23 januari 2020) hebben we het gedrag met en de mening over vuurwerk geïnventariseerd.
Status
Onderzoek type
Onderzoek
Belangrijkste resultaten
- Bijna een derde van de Nederlandse huishoudens koopt vuurwerk (daling van 4% tegenover 2018-2019).
- Ruim de helft van de respondenten met thuiswonende kinderen heeft vuurwerk gekocht. Van de respondenten zonder (thuiswonende) kinderen heeft 16% vuurwerk gekocht.
- Ruim de helft geeft aan een veiligheidsbril te hebben opgezet (stijging van 16% tegenover 2018-2019).
- Bijna driekwart van de kinderen draagt een vuurwerkbril tijdens het afsteken (vergelijkbaar met 2018-2019).
- Toeschouwers nemen zelf minder vaak beschermingsmaatregelen (veiligheidsbril, gehoorbeschermers) dan dat ze hun kind(eren) hebben laten nemen.
- Bijna driekwart van de respondenten was van mening dat overlast van vuurwerk de
- afgelopen jaren toeneemt (stijging tegenover 2018-2019, 51%).
- Bijna driekwart van de respondenten is voor een verbod op knalvuurwerk (stijging tegenover 2018-2019, 52%) en de helft is voor een verbod op vuurpijlen (stijging tegenover 2018-2019, 27%). Voornamelijk de respondenten die geen vuurwerk hebben afgestoken waren voor een verbod.
Meer toelichting en resultaten zijn te vinden in het rapport:
Lees meer
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Veilig Productgebruik
Elke dag belanden er 600 mensen op de Spoedeisende Hulp door een ongeval met een consumentenproduct. Soms is het product onveilig, maar in veel gevallen is menselijk gedrag de oorzaak van letsel. Het thema Veilig productgebruik zet zich in om ernstig letsel als gevolg van het onjuist gebruiken van een product te voorkomen.