Ga door naar hoofdinhoud
Meisje met earpods en telefoon

Gehoorschade in de jeugdgezondheidszorg

In het schooljaar van 2018-2019 heeft VeiligheidNL samen met vier JGZ-organisaties een pilot uitgevoerd met als hoofddoel te onderzoeken wat de haalbaarheid is van het inzetten van de JGZ Oorcheck en de risicovragenlijst Gehoor en muziek tijdens het contactmoment van de jeugdgezondheidszorg (JGZ) op het voorgezet onderwijs. Als secundair doel is data verzameld over het gehoor en risicogedrag van meer dan 9.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Status

Onderzoek type

Onderzoek

Publicatiedatum: 1-7-2019

De belangrijkste uitkomsten van de pilot zijn:

  • 13 procent van de leerlingen scoort ‘niet goed’ op de JGZ Oorcheck.
  • Bijna alle leerlingen luisteren naar een muziekspeler, 15 procent daarvan ervaart daarna wel eens een piep in het oor. Bijna de helft van de leerlingen luistert naar een volume van 70 procent of hoger.
  • De helft van de leerlingen gaat wel eens uit, slechts 6 procent daarvan beschermt zichzelf door (bijna) altijd oordoppen te dragen.

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Lisanne de Regt
Consultant gehoorschadepreventie
Lisanne de Regt
Lisanne de Regt, consultant bij VeiligheidNL op het gebied van gehoorschadepreventie.
Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder