Ga door naar hoofdinhoud
Jongeren op schoolplein

Zo waarborg je de fysieke veiligheid op school

Waar moet je allemaal op letten als je de kans op een ongeval bij leerlingen zo klein mogelijk wilt laten zijn? In dit artikel leggen we uit wat daarbij komt kijken, en welke thema’s wij behandelen  met betrekking tot fysieke veiligheid op scholen. 

Foto van Redactie VeiligheidNL
Redacteur
Redactie VeiligheidNL

Een veilige omgeving is een belangrijke voorwaarde voor kinderen om zich goed te kunnen ontwikkelen. Scholen zijn wettelijk verplicht om de sociale en fysieke veiligheid van leerlingen te waarborgen. Om de fysieke veiligheid van leerlingen te waarborgen, is het noodzakelijk om structurele aandacht voor dit onderwerp te hebben.  

Fysieke veiligheid

Ondanks dat de

Bron: Letsel Informatie Systeem 2019, VeiligheidNL, Rapportage Kinderveiligheid 2019. Lees de rapportage hier
thuis plaatsvinden (22%), ontstaan er toch ook veel letsels op school of het kinderdagverblijf (11%). Dat betekent dat er 3.700 kinderen van 4 t/m 8 jaar en 2.300 van 9 t/m 11 jaar, de SEH bezochten na een ongeval op school of op het schoolplein.

Fysieke veiligheid gaat over het verkleinen van de kans dat iemand slachtoffer wordt van een ongeval of incident. (Kleine) incidenten en ongevallen zijn op scholen onvermijdelijk. Wel kan een school er alles aan doen om het risico op ongelukken te beperken. Structurele aandacht voor dit onderwerp is noodzakelijk om de fysieke veiligheid van leerlingen te waarborgen. 

Denk daarbij bijvoorbeeld aan: 

  • het zorgen voor een schoolbreed veiligheidsbeleid en een goed veiligheidsplan 
  • het aanstellen van een veiligheidscoördinator 
  • het regelmatig testen van het brandalarm en het oefenen van de vluchtroutes 
  • het overdragen van kennis op leerlingen over risico's, gehoor- of verkeersveiligheid 
  • het regelmatig controleren van de veiligheid van het schoolgebouw inclusief meubilair, gymtoestellen en speeltoestellen op het plein.

Onder fysieke veiligheid op scholen vallen de volgende thema’s bij VeiligheidNL:

Omgaan met risico's

Kinderen moeten leren om zich bewust te zijn van de risico's die er zijn. Ze moeten ook leren hoe zij risico's goed kunnen inschatten, waarbij vooruitkijken en stilstaan bij de gevolgen belangrijke aandachtspunten zijn. Bijvoorbeeld om veilig deel te nemen aan het verkeer.

Veilig omgaan met vuurwerk

Vuurwerk is natuurlijk mooi en feestelijk. Maar, het afsteken van vuurwerk brengt ook veiligheidsrisico's met zich mee. Met ons gratis lespakket 4vuurwerkveilig kun je in de klas op een leuke en educatieve manier aan de slag met vuurwerkveiligheid.

Veilig leren vallen

Bewegen is goed voor de fysieke én mentale gezondheid. Het risico om te vallen hoort erbij. Helaas bewegen kinderen momenteel steeds minder, waardoor ze eerder letsel oplopen na een val. Daarom is het belangrijk om risicocompetenties én valvaardigheden bij kinderen te ontwikkelen.

Kijk in ons dossier Onderwijs naar ons complete aanbod voor scholen. 

 

Sociale veiligheid

Een sociaal veilig klimaat binnen een school gaat over de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Voor leerlingen is de school een plek waar ze contact hebben met leeftijdsgenoten en waar ze kennismaken met verschillen in normen, waarden en omgangsvormen. Ook de sociale veiligheid van leerlingen waarborgen, valt onder de verplichting van scholen.

Een veilige sociale omgeving is niet vanzelfsprekend. Pesten, negatieve groepsdruk en agressie of geweld zijn enkele voorbeelden van gedrag die een negatief effect hebben op de sociale veiligheid.
Ook hiervoor is bewuste en structurele aandacht voor dit onderwerp noodzakelijk. Bijvoorbeeld: zorgen voor een schoolbreed veiligheidsbeleid  en een goed veiligheidsplan, opstellen en bewaken van een pestprotocol, volgen van een anti-pestprogramma, aanstellen van een vertrouwenspersoon, geven van weerbaarheidstrainingen, oefenen van sociale vaardigheden, signaleren van en handelen bij kindermishandeling  en kennis delen over groepsdruk. 

Lees meer over de sociale veiligheid op scholen, op de website van de Rijksoverheid.

Thema

Kinderveiligheid

Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder