Ga door naar hoofdinhoud
Jongens in de klas

Gehoorschadepreventie in SLO Leerplankader

Het gezond houden van het gehoor is opgenomen in het SLO leerplankader ‘Sport, bewegen en een gezonde leefstijl’. Dit leerplankader biedt scholen handvatten voor de belangrijkste aandachtspunten binnen het curriculum.

Doel

Het bevorderen van een gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar.

Doelgroep

Scholen, GGD, JGZ

Aanpak

Het SLO leerplankader beschrijft welke elementen op het gebied van gehoorschadepreventie (als onderdeel van gezonde leefstijl) kinderen en jongeren op school zouden moeten leren.

Het leerplankader is door de SLO ontwikkeld, op verzoek van de ministeries van OCW en VWS. Hierin staat beschreven wat kinderen in de kinderopvang en op school op het gebied van een gezonde leefstijl moeten leren. 

Risico’s leren inschatten

Het leerplankader is opgedeeld in verschillende thema’s en kernen. Gehoorschadepreventie is onderdeel van het thema ‘Persoonlijke verzorging’, en valt hier onder de kern ‘Je zintuigen’.

De kern

De basis van deze kern is dat leerlingen leren hun gehoor (en zicht – het andere zintuig binnen deze kern) gezond te houden. Door in nieuwe situaties te leren inschatten waar er risico’s  zijn op blijvende schade aan hun gehoor. Vervolgens leren ze om het juiste gedrag en de juiste bescherming te kiezen, om gehoorschade te voorkomen.

Aan de slag

Het leerplankader

Bekijk het volledige leerplankader persoonlijke verzorging
Lees meer

Samenwerken op dit onderwerp?

Foto van Lisanne de Regt
Consultant gehoorschadepreventie
Lisanne de Regt
Lisanne de Regt, consultant bij VeiligheidNL op het gebied van gehoorschadepreventie.
Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder